Na hlavný obsah

Vinárska sezóna je v plnom prúde, očakáva sa nadpriemerný ročník

Zo zberu hrozna sa stáva aj obľúbený teambuilding.

V Tokaji sa začalo vinobranie. Hrozno dozrelo neskôr ako obyčajne, je ho však dosť, aj v dobrej kvalite. Nadpriemerný ročník očakávajú aj v ostatných vinohradníckych oblastiach na Slovensku. 

Oberačka na Tokaji sa začala len tento týždeň. Zber hrozna sa stáva aj zážitkom, začínajú ho vyhľadávať firmy pre zamestnancov.

„Chodia sem aj firmy, aj keď tie oberačky nie sú až tak vyhľadávaným teambuildingom, ale už sú prvé lastovičky. Myslím, že sa Slovensko za posledných 15 rokov silne prebúdza k vínu,“ uviedol vinár Jaroslav Ostrožovič.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do viníc idú tento rok s nožnicami neskôr. Chladná jar oddialila úrodu o dva týždne, na Tokaji je však dôležité aj to, aká bude jeseň.

„Ak nastúpia ešte krásne slnečné dni, chladné noci, zmena teploty, zmena vlhkosti vzduchu, je veľký predpoklad, že tvorba cibéb bude intenzívna,“ povedal technológ viničného hospodárstva Vladimír Szatmári.

Neskorší termín zberu majú vinohradníci na celom Slovensku. S kvalitou aj množstvom sú väčšinou spokojní. Problémom však môže byť spracovanie, keďže vlani sa pre pandémiu nepredala až tretina zásob vína.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko