Na hlavný obsah

Vláda skrátila volebné moratórium na 48 hodín pred dňom volieb

Novela má platiť od začiatku roka 2022.

Vláda skrátila volebné moratórium na 48 hodín pred dňom volieb
Ilustračné foto. Foto: TASR

Vláda schválila vo štvrtok (16. 9.) skrátenie volebného moratória na 48 hodín pred dňom volieb. Predvolebné prieskumy by tak mohli byť zverejňované aj tri dni pred voľbami.

Predchádzajúce moratórium platilo 14 dní pred dňom volieb.

V zákone sa takisto upravuje paragraf, týkajúci sa prekážky práva voliť, ktorý po novom ustanovuje, že „prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, ak osobitný zákon v čase pandémie neustanoví inak“.

Novela tiež zavádza, že orgány verejného zdravotníctva na účely vyznačenia prekážky práva voliť sú povinné oznámiť príslušnej obci údaje o voličovi, ktorému sa zákonom ustanovilo obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

Legislatívne úpravy, ktoré predložilo ministerstvo vnútra, reagujú i na podmienky, ktoré nastanú v roku 2022 pri spojení termínu volieb do orgánov samosprávnych krajov i miest a obcí, rovnako tak do návrhov zmien implementujú poznatky z aplikačnej praxe.

Kontrola kampaní

Kontrola transparentnosti vedenia volebnej kampane má prejsť z dôvodu hospodárnosti a zvýšenia efektívnosti z ministerstva vnútra na okresné úrady. Politické strany či koalície politických strán a hnutí by mali po novom niesť objektívnu zodpovednosť za vedenie volebnej kampane svojich kandidátov.

Politické strany budú môcť v prípade volieb do orgánov samosprávnych krajov a miest a obcí, ktoré sa budú konať v jeden deň, vynaložiť na volebnú kampaň najviac 1,5 milióna eur. Ak sa nebudú konať v rovnaký deň a rovnakom čase, limit je 750 000 eur.

Banky budú po novom povinné zriadiť tzv. transparentný účet, ak o to kandidujúci subjekt, ktorý má takúto povinnosť, požiada.  Ministerstvo vnútra bude mať tiež možnosť identifikovať darcu finančných prostriedkov.

Novela má platiť od začiatku roka 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko