Na hlavný obsah

Vo Francúzsku začala platiť povinnosť očkovania pre zdravotníkov

Z práce neočkovaných zdravotníkov však vyhodiť nemôžu.

Vo Francúzsku začala platiť povinnosť očkovania pre zdravotníkov
Na snímke očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR

Vo Francúzsku musia byť od dnešného dňa všetci zdravotníci očkovaní aspoň jednou dávkou vakcíny proti koronavírusu, inak môžu čeliť pozastaveniu výplaty či odvolaniu z práce. Na základe rozhodnutia najvyššieho súdu ich ale nemôžu priamo vyhodiť. Povinnosť sa týka takmer 2,7 milióna pracovníkov. Podľa agentúry AP ešte nie je zaočkovaných zhruba 300 000 z nich.

Povinnosť sa vzťahuje na zdravotníkov, opatrovateľov i dobrovoľníkov v domovoch pre seniorov a hasičov. Prezident Emmanuel Macron túto povinnosť oznámil pred dvoma mesiacmi, aby zdravotníci mali dostatok času na podanie aspoň jednej dávky vakcíny.

Tí, ktorí sa nenechali očkovať a nemôžu to vysvetliť zdravotnými dôvodmi alebo nedávnym prekonaním koronavírusu, oddnes nemôžu vykonávať svoje zamestnanie. Zamestnávatelia im môžu pozastaviť vyplácanie mzdy alebo ich odvolať z práce. Nemôžu však s nimi ukončiť pracovný pomer.

Stanovuje to covidový zákon, ktorý taktiež upravuje povinnosť preukázať sa pri vstupe do kultúrnych a voľnočasových miest covidovým pasom. Tí, ktorí sa chcú očkovať v najbližších dňoch a využijú na to svoje voľno, môžu v práci pokračovať.

Zaočkovaných je 90 percent zdravotníkov

Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal uviedol, že zaočkovaných je vyše 90 percent zdravotníkov. Prieskumy verejnej mienky podľa neho tiež naznačujú, že väčšina verejnosti toto opatrenie podporuje.

Francúzsky úrad verejného zdravotníctva (SPF) informoval, že k nedeli (12. 9.) dostalo aspoň jednu dávku očkovania 89,3 percent opatrovateľov. Podľa Florence Arnaizovej Mauméovej, generálnej tajomníčky spoločnosti Synerpa zastupujúcej súkromné opatrovateľské domy, pozastavia v najbližších dňoch asi 2 000 až 3 000 pracovných zmlúv. Očkovať sa podľa nej nemieni jedno až dve percentá opatrovateľov. Povedala to agentúre AFP.

Správa parížskych verejných nemocníc Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP – HP) odhaduje, že očkovať sa rovnako nenechá jedno až dve percentá zdravotníkov.

Vo Francúzsku je plne zaočkovaných 83 percent dospelých. Vakcíny ale majú aj svojich odporcov. Proti povinnému očkovaniu zdravotníkov a zdravotníckym pasom sa opakovane konali protesty v mnohých francúzskych mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka