Na hlavný obsah

Vo veku 79 rokov zomrela matka britského premiéra Borisa Johnsona

Charlotte Johnsonová Wahlová trpela Parkinsonovou chorobou.

Vo veku 79 rokov zomrela matka britského premiéra Borisa Johnsona
Na ilustračnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Vo veku 79 rokov zomrela matka britského premiéra Borisa Johnsona. Charlotte Johnsonová Wahlová zomrela v pondelok v londýnskej nemocnici. Jej smrť bola „náhla a pokojná“. Ako informovala televízia Sky News, Johnsonová Wahlová trpela Parkinsonovou chorobou, ktorá ju obmedzovala v kariére profesionálnej maliarky.

Spravodajská stanica BBC spresnila, že Johnsonová Wahlová, ktorej otec bol v 70. rokoch predsedom Európskej komisie pre ľudské práva, sa za Stanleyho Johnsona vydala v roku 1963. Štúdium na Oxfordskej univerzite ukončila ako vôbec prvá vydatá študentka.

Pár mal štyri deti – politika Borisa, novinárku Rachel, bývalú ministerku Jo a ochrancu životného prostredia Lea. Manželia sa rozviedli v roku 1979.

Johnsonová Wahlová sa preslávila ako portrétiska. Keď sa v roku 1988 sa vydala za amerického profesora Nicholasa Wahla a presťahovala sa do New Yorku, začala maľovať aj mestské scenérie. Po smrti druhého manžela sa v roku 1996 vrátila do Londýna.

Vo veku 40 rokov jej diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Napriek tejto diagnóze však pokračovala v maľovaní a pri práci udržiavala stabilitu za pomoci chodúľky.

Premiér Johnson kedysi opísal svoju matku ako „najvyššiu autoritu“ v rodine a tú, ktorá ho naučila vážiť si bez rozdielu každý ľudský život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet