Na hlavný obsah

Vo viacerých mestách v Európe protestovali proti covidovým opatreniam

Naopak, Dánsko všetky obmedzenia zrušilo.

Vo viacerých mestách v Európe protestovali proti covidovým opatreniam
Ilustračné foto. Foto: ČTK

Desaťtisíce demonštrantov v holandských mestách a tisícky vo Viedni v sobotu (11. 9.) demonštrovali proti obmedzeniam a zákazom súvisiacim s covidovou pandémiou. Protesty boli aj v ďalších mestách v Európe.

Holanďania protestovali za zvuku hudby

V Holandsku sa ľudia vybrali do ulíc v sprievode hudobníkov, aby protestovali proti obmedzeniam kultúrnych podujatí. V niektorých holandských mestách nadobudli demonštrácie podobu sprievodov s ozvučenými vozidlami. Ľudia tancovali v uliciach, uviedla agentúra ANP. Organizátori zvolali protestné akcie do desiatich miest. Konali sa napríklad v Amsterdame, Haagu, Groningene a Maastrichte.

Kluby a diskotéky mohli na konci júna opäť otvoriť. Konať sa mohli aj festivaly a študentské večierky. Onedlho ale vláda opäť zatiahla za núdzovú brzdu kvôli prudko rastúcej incidencii. V súčasnosti sa vláda radí, či by bolo možné nočné podniky na konci septembra opäť otvoriť. Zatvorené boli v polovici augusta a zákaz bol vyhlásený do 1. novembra.

Protestujúci v Rakúsku žiadali odstúpenie Kurza

Opäť sa demonštrovalo aj vo Viedni. Protestujúci skandovali „slobodu“. Podľa polície sa asi 2 000 ľudí, ktorí žiadali odstúpenie kancelára Sebastiana Kurza.

Rakúsko patrilo medzi prvé európske krajiny, ktoré zaviedli systém covidových pasov. Od všeobecného uvoľnenia opatrení v polovici mája je potrebné sa preukazovať pri návšteve hotelov, reštaurácií, športových zariadení, kaderníctva alebo športových a kultúrnych podujatí negatívnym testom alebo potvrdením o očkovaní či prekonaní choroby.

V poslednom čase počty nakazených v Rakúsku opäť vzrástli na viac ako 2 000 denne. Kancelár Sebastian Kurz tento týždeň ohlásil sprísnenie reštrikcií pre neočkovaných, ak sa bude situácia naďalej zhoršovať.

V Grécku aj násilnosti

Násilností sa v nedeľu dopustili odporcovia očkovania pri proteste v gréckom Solúne. Stovky ľudí večer hádzali kamene a ďalšie predmety na policajtov pred brány veľtrhového areálu prístavného mesta.

Bezpečnostné sily podľa agentúry DPA nasadili slzný plyn a vodné delá, aby výtržníkov rozohnali. Medzi výtržníkmi boli podľa miestnych médií aj náboženskí radikáli s ikonami v rukách a nacionalisticky a krajne pravicovo orientovaní ľudia.

V čase výtržností mal v jednej z hál pri príležitosti najväčšieho gréckeho obchodného veľtrhu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis prejav o hospodárskej a finančnej politike. Samotný prejav nebol narušený.

Dánsko všetky opatrenia zrušilo

Úplne iná nálada panuje v Dánsku, ktoré zrušilo aj posledné proticovidové reštrikcie. V nedeľu večer sa tak v Kodani na štadióne Parken môže konať vypredaný koncert rockovej kapely The Minds of 99 s 50 000 divákov.

Podľa usporiadateľov aj denníka Jyllands – Posten ide o prvú štadiónovú šou v Európe od začiatku pandémie s plným využitím kapacity. Ľudia sa pritom mohli hodiny pred koncertom neďaleko štadióna nechať zaočkovať.

Takéto vakcinačné stanice majú byť zriaďované aj pri ďalších väčších koncertoch a podujatiach. Cieľom je, aby očkovacia kampaň zasiahla predovšetkým mladšie ročníky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet