Na hlavný obsah

Podľa Talibanu padla aj posledná odbojná provincia. Jej vodca vyzval na ukončenie bojov

Taliban tvrdí, že provinciu Pandžšír úplne ovládol.

Podľa Talibanu padla aj posledná odbojná provincia. Jej vodca vyzval na ukončenie bojov
Bojovníci v provincii Pandžšír. Foto: ČTK/AP/Jalaluddin Sekandar

Vodca odbojnej skupiny bojujúcej proti militantnému hnutiu Taliban v afganskej provincii Pandžšír Ahmad Masúd je podľa vlastných slov pripravený vyjednávať o ukončení bojov, informovala v nedeľu (5. 9.) panarabská spravodajská stanica al-Džazíra.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid v pondelok (6. 9.) vovyhlásení uviedol, že hnutie „úplne ovládlo“ poslednú odbojnú afganskú provinciu Pandžšír. Informovala o tom agentúra AFP. Správa prichádza po tom, čo Taliban skôr v nedeľu oznámil, že jeho bojovníci vnikli do Bázáraku, hlavného mesta provincie Pandžšír, pričom predtým ovládli okolité okresy.

Masúd bol pripravený vyjednávať

„Front národného odboja v zásade súhlasí s vyriešením súčasných problémov a okamžitým ukončením bojov a pokračovaním rokovaní,“ napísal Masúd na facebooku.

„V záujme dosiahnutia trvalého mieru je front národného odboja pripravený ukončiť boje pod podmienkou, že Taliban prestane útočiť a vykonávať vojenské operácie v Pandžšíre a okrese Andaráb (v susednej provincii Baghlán),“ dodal Masúd.

Vodca odboja ďalej navrhol zorganizovať veľké stretnutie všetkých strán konfliktu s náboženskou radou Ulamá, ktorú tvoria moslimskí duchovní, vzdelanci a ďalšie osobnosti náboženského a právneho systému.

Podľa hovorcu frontu národného odboja došlo v priebehu nedele v Pandžšíre k prudkým bojom, počas ktorých vzbúrenci obkľúčili „tisíce teroristov“.

Amrulláh Sálih, bývalý afganský viceprezident a v súčasnosti tiež jeden z lídrov odboja v Pandžšíre, povedal ešte v piatok 3. septembra, že odpor voči Talibanu pokračuje. Poprel tiež informácie, podľa ktorých mal ujsť z krajiny. Dodal, že je stále vo svojom rodnom Pandžšíre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet