Na hlavný obsah

Vojaci v Guinei zadržali prezidenta a rozpustili vládu

Pokúsili sa o vojenský puč.

Vojaci v Guinei zadržali prezidenta a rozpustili vládu
Ilustračné foto. Foto: SWITA/AP

Vzbúrení vojaci v západoafrickom štáte Guinea v nedeľu (5. 9.) zadržali tamojšieho prezidenta Alphu Condého. Udialo sa tak po tom, ako v blízkosti prezidentského paláca v metropole Conakry bolo hodiny počuť silnú streľbu.

Vojaci neskôr prostredníctvom štátnej televízie informovali, že rozpustili guinejskú vládu. Oznámenie nahlas prečítal armádny plukovník Mamadi Doumbouya.

„Povinnosťou vojaka je zachrániť krajinu. Politiku už nebudeme zverovať do rúk jedného muža. Zveríme ju ľuďom,“ vyhlásil.

Zatiaľ nie je známe, kde vojaci zadržiavajú prezidenta. Objavilo sa iba video, ktoré ukazuje 83-ročného Condého sediaceho vo väzbe.

Plukovník Doumbouya bol počas televízneho vyhlásenia zahalený do guinejskej vlajky, pričom po jeho boku stálo niekoľko ďalších vojakov. Junta neskôr potvrdila, že v pondelok (6. 9.) plánuje uskutočniť výmeny na dôležitých postoch v krajine i v jednotlivých regiónoch.

Pokus o prevrat medzičasom odsúdil Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres i Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet