Na hlavný obsah

Voličov s ruskými pasmi z východu Ukrajiny budú na voľby zvážať mimoriadnymi spojmi

Ruské pasy vydali až 611 000 obyvateľom neuznávaných republík.

Voličov s ruskými pasmi z východu Ukrajiny budú na voľby zvážať mimoriadnymi spojmi
Cestujúci pri električke v meste Doneck. Foto: TASR/AP

Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny organizujú pre svojich občanov s ruskými pasmi mimoriadne vlakové a autobusové spoje na voľby do ruskej Štátnej dumy.

Ako informovala agentúra Interfax, úrady DĽR vypravia pre občanov DĽR s ruskými pasmi 825 autobusových a 12 vlakových spojov, ktorými ich prepravia do Rostovskej oblasti na juhu Ruska, kde sa budú môcť zapojiť do volieb poslancov Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Ako ešte v júli povedal šéf DĽR Denis Pušilin, občania Ruskej federácie žijúci na území proruských republík v Donbase sa budú môcť zúčastniť volieb do Štátnej dumy buď prezenčne, v Rostovskej oblasti, alebo dištančne prostredníctvom vládneho portálu Gosulugi.

Ruský prezident Vladimir Putin v roku 2019 zjednodušil pravidlá udeľovania ruského občianstva občanom Ukrajiny, ktorí na Kryme a v Donbase žili do jari roku 2014.

Podľa bilancie z júla tohto roku boli pasy Ruskej federácie vydané 611 000 osobám žijúcim v DĽR a Luhanskej ľudovej republike (LĽR).

Voľby do zastupiteľstiev rôzneho stupňa sa v Rusku budú konať počas troch dní – 17., 18. a 19. septembra. Občania budú voliť poslancov Štátnej dumy, najvyšších predstaviteľov 12 subjektov krajiny a poslancov zákonodarných orgánov v 39 subjektoch Ruskej federácie. Okrem toho sa v Moskve budú konať doplňujúce voľby do mestskej Dumy.

Európsky parlament neuzná Štátnu dumu, ak nebudú voľby spravodlivé

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok (16. 9.) v Štrasburgu vyzvali na novú stratégiu Európskej únie (EÚ) na podporu demokracie v Rusku a upozornili, že neuznajú novú Štátnu dumu, ak parlamentné voľby nebudú spravodlivé.

Poslanci pri hodnotení stavu vzťahov medzi EÚ a Ruskom objasnili, že rozlišujú medzi ruským ľudom a režimom prezidenta Vladimira Putina, ktorý označili za „stagnujúcu autoritársku kleptokraciu vedenú celoživotným prezidentom a obklopenú kruhom oligarchov“.

Za uznesenie, ktoré požaduje, aby Rada EÚ prijala stratégiu zahŕňajúcu stimuly a podmienky na posilnenie demokratických tendencií v Rusku, sa vyslovilo 494 poslancov, 103 bolo proti a 72 sa hlasovania zdržalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet