Na hlavný obsah

Vraha dvoch tínedžeriek prepustili po vyše tridsiatich rokoch na slobodu

Pôvodne ho odsúdili na doživotie.

Vraha dvoch tínedžeriek prepustili po vyše tridsiatich rokoch na slobodu
Na archívnej fotke odsúdený dvojnásobný vrah Colin Pitchfork. Foto: BBC

Colin Pitchfork, ktorého pred vyše troma desaťročiami usvedčili ako prvého vraha za pomoci testov DNA, vyšiel na slobodu, potvrdilo v stredu (1. 9) britské ministerstvo spravodlivosti.

Pitchforka odsúdili do väzenia v roku 1988 za znásilnenie a vraždu dvoch 15-ročných dievčat v grófstve Leicestershire v centrálnej časti Anglicka, uviedol server BBC News.

Rada pre podmienečné prepustenie dospela v júni k záveru, že je bezpečné prepustiť niekdajšieho pekára na slobodu. Pitchfork, ktorý ma teraz 61 rokov a splnil všetky podmienky na prepustenie, má podľa ministerstva zostať po zvyšok života pod dohľadom.

Pitchfork v novembri 1983 znásilnil a uškrtil Lyndu Mannovú a o tri roky neskôr zavraždil Dawn Ashworthovú. Chytili ho po bezprecedentnom hromadnom testovaní 5 000 mužov vtedy pionierskou metódou porovnania vzoriek deoxyribonukleovej kyseliny (DNA). K obom vraždám sa priznal a v januári 1988 ho odsúdili na doživotie.

Rozhorčenie príbuzných obetí

Rozhodnutie o podmienečnom prepustení napadlo viacerých poslancov a tiež príbuzných obetí, čo prinútilo vládu odvolať sa proti tomuto podľa nej „iracionálnemu“ kroku. Toto odvolanie ale v júli zamietol sudca po preskúmaní prípadu, čo oponentov zbavilo možnosti zabrániť prepusteniu väzňa.

„Naše úprimné sympatie patria rodinám Lyndy Mannovej a Dawn Ashworthovej po rozhodnutí nezávislej rady prepustiť Colina Pitchforka. Verejná bezpečnosť je našou najvyššou prioritou, a preto sa naň vzťahujú najprísnejšie podmienky podmienečného prepustenia, aké kedy boli stanovené, a zostane pod dohľadom po zvyšok života,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

„Nemyslím si, že by mal dýchať rovnaký vzduch ako my,“ vyhlásila matka jednej z obetí Barbara Ashworthová. „V jeho prípade by doživotie malo znamenať doživotie, pretože zavraždil dve dievčatá a urobil ešte oveľa viac,“ dodala.

Podmienky prepustenia

Pitchfork podľa podmienok prepustenia musí žiť na určenej adrese, podriadiť sa probačnému dohľadu, nosiť elektronický náramok a podstupovať testy na detektore lži, ako aj oznamovať, ktoré vozidlá používa a s kým sa stýka. Má obzvlášť obmedzené kontakty s deťmi.

Podlieha tiež zákazu nočného vychádzania, obmedzené má používanie techniky a tiež to, kam môže ísť. Z väzenia ho medzitým premiestnili do hostelu, ktorý spravuje probačná služba a v ktorom sa prepustení väzni po dlhoročnom pobyte vo väzení pripravujú na bežný život. Odtiaľ by sa mohol presťahovať do vlastného domova, ale pred tým musí preukázať, že spĺňa všetky podmienky prepustenia.

Na Pitchforka sa vzťahuje 36 prísnych monitorovacích podmienok, ktoré prekračujú štandardné obmedzenie pre prepustených väzňov. Podľa ministerstva bude Pitchfork najstarostlivejšie sledovaným prepusteným počas mnohých najbližších rokov, pričom v prípade porušenia podmienok sa hneď môže vrátiť za mreže.

Poslanec za južný Leicestershire Alberto Costa, ktorý viedol kampaň proti Pitchforkovmu prepusteniu, povedal, že síce rešpektuje dané rozhodnutie, ale nesúhlasí s ním. „Pitchfork podľa mňa stále predstavuje skutočné nebezpečenstvo. A samozrejme zostáva otázkou, či by mal byť prepustený niekto, kto spáchal také otrasné zločiny. V prípadoch, keď boli dve nevinné dievčatá zavraždené tým najdesivejším spôsobom, by doživotie malo jednoducho znamenať doživotie,“ povedal s tým, že systém potrebuje nápravu, aby fungoval lepšie pre obete zločinu a ich rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet