Na hlavný obsah

Všeobecný súd EÚ zamietol žalobu Kočnera proti Europolu

Proti rozsudku sa žalobcovia plánujú odvolať.

Všeobecný súd EÚ zamietol žalobu Kočnera proti Europolu
Na snímke sprava obžalovaný Marián Kočner a jeho právny zástupca Marek Para. Foto: TASR

Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu zamietol žalobu, ktorú podal Marian Kočner proti Europolu v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Od európskej inštitúcie žiadal odškodné 100 000 eur.

Kočner obviňoval Europol z toho, že počas vyšetrovania unikli z vyšetrovacieho prostredia do médií informácie z jeho súkromného života, čím si európska polícia podľa neho nesplnila svoju základnú povinnosť chrániť jeho osobné údaje.

Sťažoval sa tiež na to, že agentúra ho v záverečnej správe 2019 zaradila na takzvaný mafiánsky zoznam. Podľa obžaloby ide o termín, ktorý nepozná legislatíva ani na európskej, ani na vnútroštátnej úrovni. Všeobecný súd žalobu zamietol.

„Marian Kočner nepreukázal, že by zverejnenie jeho osobných údajov slovenskými médiami a na internete, ako aj údajné zaradenie jeho mena do mafiánskych zoznamov, bolo pripísateľné Europolu,“ uvádza sa v stanovisku, z ktorého citoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Proti rozsudku sa žalobcovia plánujú odvolať. „Rozsudok Všeobecného súdu EÚ považujeme za nesprávny z dôvodu nesprávnej aplikácie nariadenia o Europole, ktoré predpokladá solidárnosť a zodpovednosť osôb, ktoré zodpovedajú za škodu. Som presvedčený, že v danom prípade bola daná zodpovednosť Europolu,“ hovorí právny zástupca Kočnera Michal Mandzák.

Všeobecný súd k údajnému zverejneniu prepisov súkromnej komunikácie napísal, že predložené dôkazy vyvracajú tvrdenie Kočnera, podľa ktorého v čase ich zverejnenia slovenskými médiami mal disponovať týmito prepismi iba Europol.

Súd uvádza, že zamestnanec agentúry dal disk s dátami slovenským orgánom, a tak európska inštitúcia nebola jediným subjektom, ktorý mal informácie k dispozícii.

RTVS požiadala o stanovisko aj Europol, agentúra zatiaľ nereagovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko