Na hlavný obsah

Vstup Ukrajiny do NATO by podľa Putina bol prekročením červenej čiary

Ukrajina zatiaľ plnú podporu USA pre vstup nemá.

Vstup Ukrajiny do NATO by podľa Putina bol prekročením červenej čiary
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin by rozšírenie Severoatlantickej aliancie (NATO) o Ukrajinu považoval za „prekročenie červenej čiary“. Podľa agentúry TASS to v pondelok (27. 9.) povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba v reakcii na twitteri do Moskvy odkázal, že Putin si „červené čiary“ môže kresliť iba v Rusku.

„O téme potenciálneho rozšírenia NATO na územie Ukrajiny prezident Putin hovoril neraz,“ povedal novinárom Peskov. Dodal, že Putin pri rokovaní s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom vyhlásil, že takáto vec predstavuje pre Moskvu „prekročenie červených čiar“.

Priamej odpovedi na otázku, aké by v takom prípade boli odvetné opatrenia Ruska a Bieloruska, sa Putinov hovorca vyhol. „Budú to akcie na zabezpečenie bezpečnosti oboch štátov,“ poznamenal.

Ukrajina zatiaľ nemá jednoznačnú podporu USA pre vstup do NATO

Ukrajinský minister zahraničných vecí sa proti slovám Peskova dôrazne ohradil. „Putinove ‚ červené línie ‚ sú obmedzené na územie Ruskej federácie. Na našej strane rusko-ukrajinskej hranice si sami rozhodneme, čo máme robiť v záujme ukrajinského ľudu a bezpečnosti Ukrajiny a Európy,“ napísal Kuleba na twitteri.

Ukrajina vzhľadom na mimoriadne napäté vzťahy s Ruskom veľmi stojí o členstvo v NATO. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa ale pri nedávnej návšteve Spojených štátov od prezidenta Joea Bidena jednoznačnej podpory pre vstup Ukrajiny do aliancie nedočkal. Avšak šéf Bieleho domu Zelenského uistil podporou, pokiaľ ide o ruské provokácie a agresiu.

Vzťahy Ukrajiny a Ruska klesli na bod mrazu po zvrhnutí proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča na jar 2014. Rusko reagovalo okupáciou a anexiou Krymského polostrova, ktorú Kyjev ani prevažná väčšina medzinárodného spoločenstva neuznáva.

Moskva tiež podporila proruských separatistov na východe Ukrajiny, kde si boje doteraz vyžiadali 13 tisíc obetí. Rusko tvrdí, že separatistov nevyzbrojuje, hoci početné dôkazy svedčia o opaku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet