Na hlavný obsah

Vydry útočia na obyvateľov Aljašky, úrady pred nimi varujú

Ľudí vyzvali k opatrnosti.

Vydry útočia na obyvateľov Aljašky, úrady pred nimi varujú
Na snímke vydra obrovská. Foto: TASR/AP

Obyvatelia mesta Anchorage na Aljaške pomerne často prichádzajú do kontaktu s medveďmi a losmi, ktoré na nich môžu zaútočiť. Úrady ich však teraz varujú pred ďalším divokým zvieraťom, ktoré začalo spôsobovať problémy – pred vydrami.

V poslednom čase niekoľkokrát napadli ľudí alebo ich domáce zvieratá v niektorých obľúbených vidieckych oblastiach, píše agentúra AP, ktorá sa odvoláva na list Anchorage Daily News.

Tento mesiac napríklad pohrýzli pri miestnom kačacom rybníku deväťročného chlapca, ktorému potom zdravotníci na pohotovosti museli aplikovať injekciu proti besnote.

„Tento týždeň pohrýzli ženu, keď zachraňovala svojho psa pred skupinou podobných vydier pri univerzitnom jazere,“ uviedol úrad pre ochranu rýb a diviačej zveri (ADF&G). Na inom mieste pri rovnakom jazere potom vydry pohrýzli ešte iného psa.

Úrad preto vyzýva obyvateľov mesta, aby boli obzvlášť opatrní pri riekach, potokoch a jazerách. „Pre ohrozenie bezpečnosti verejnosti sa pokúsime nájsť a odstrániť túto skupinu vyder. Budeme dbať na to, aby sme odstránili len zvieratá, ktoré prejavujú toto nezvyčajné správanie,“ poznamenal úrad vo vyhlásení.

Vydry občas zaútočia, ale takéto správanie sa nie je u týchto zvierat považované za bežné, podotkla agentúra AP. Úrady na Aljaške zatiaľ nevedia, či za nedávnymi napadnutiami stojí rovnaká skupina týchto zvierat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet