Na hlavný obsah

Vyšetrovateľ obvinil novinárov Denníka N Tódovú a Čikovského

Trestné oznámenie podal Peter Tóth.

Vyšetrovateľ obvinil novinárov Denníka N Tódovú a Čikovského
Na snímke redaktorka Denníka N Monika Tódová. Foto: TASR

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava III František Spusta na pokyn bratislavskej prokuratúry obvinil slovenských novinárov Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z Denníka N. Informovalo o tom spomenuté médium v pondelok (20. 9.).

K obvineniu došlo na základe trestného oznámenia bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Tótha. Obaja sú obvinení z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Denník N dodáva, že podľa Trestného zákona im hrozí ročné väzenie.

Obvinenie sa týka článku z 22. októbra 2018 – „Peter Tóth polícii priznal, že pre Kočnera pred vraždou sledoval Kuciaka a ďalších novinárov“.

„Podľa vyšetrovateľa a prokurátora novinári spáchali trestný čin, keďže tak údajne verejnosti odkryli totožnosť Tótha ako utajeného svedka v trestnom konaní, ktoré sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ informuje Denník N.

Ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, generálny prokurátor Maroš Žilinka vydal pokyn Krajskému prokurátorovi v Bratislave, aby zabezpečil urýchlené preskúmanie zákonnosti a opodstatnenosti obvinenia voči obom novinárom.

Reakcie

Predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský (OĽANO) označil obvinenia za nepochopiteľné a môže podľa neho ísť o účelové. „Došlo k nemu po troch rokoch, tesne predtým, ako bol tento „prečin“ premlčaný a navyše sa tak stalo napriek tomu, že polícia obvinenie už raz odmietla. Zároveň sa tak deje v čase, keď títo novinári informujú o vyšetrovaní viacerých korupčných káuz a kriticky sa vyjadrujú aj ku bratislavskej krajskej prokuratúre, ktorá obvinenie teraz vzniesla,“ podotkol.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa je to „neprijateľné“. Napísal tiež, že stojí za dvojicou obvinených. „Kým Peter “Ďateľ” Tóth zjavne páchal trestnú činnosť v prospech Kočnera a spol. a naďalej sa vyhráža kadekomu po sociálnych sieťach a uráža a osočuje a pritom si behá na slobode, tak novinári, ktorí dlhodobo bojujú proti korupcii a za spravodlivosť na Slovensku, sú nezmyselne obvinení,“ skonštatoval na facebooku.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) hovoril o „nehoráznosti a útoku na slobodu tlače“. „Prokuratúra by mala vysvetliť, prečo k obvineniu došlo práve teraz a tesne pred koncom premlčacej doby. Po tom, čo generálna prokuratúra odmietla vpustiť na tlačovú konferenciu niektorých kriticky píšucich novinárov, možno obvinenie novinárov z Denníka N vnímať ako ďalší krok prokuratúry voči kritikom jej konania,“ myslí si.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) to považuje za „pľuvanec do tváre spravodlivosti“. „Po troch rokoch? Kde je materiálny korektív, ktorý sa aplikuje v trestnom práve. Kde je ochrana novinárov, ktorí informujú verejnosť? Obávam sa, že takýto postup ničí dôveru občanov v právny štát. Stíhanie novinárov za ich investigatívnu činnosť je bezprecedentný krok, ktorý v demokratických krajinách nemá o obdobu,“ poznamenal.

Poslanec a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini na pondelkovej tlačovej konferencii povedal, že „ak na takéto obvinenie nie sú dôkazy, tak je, samozrejme, dôležité, aby bolo zrušené.“

Na druhej strane ale chcem veľmi jasne povedať, že ak na toto obvinenie dôkazy sú, a teda sú dôkazy na to, že porušila aj so svojim kolegom zákony tejto krajiny, tak v tomto prípade nemôžeme brať ohľad na to, že dotyčná pani je novinárka,“ dodal Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko