Na hlavný obsah

Z Kábulu odletelo prvé komerčné lietadlo po odchode USA z Afganistanu

Na palube bolo 200 cudzincov vrátane Američanov.

Z Kábulu odletelo prvé komerčné lietadlo po odchode USA z Afganistanu
Ľudia nastupujú na palubu lietadla Qatar Airways z Kábulu do Dauhy. Foto: ČTK/AP

Z afganského Kábulu do katarského Dauha vo štvrtok (9. 9.) odletelo komerčné lietadlo so zhruba 200 cudzincami vrátane amerických občanov. Ide o prvý podobne hromadný odlet od stiahnutia amerických a spojeneckých síl z krajiny koncom augusta. Informuje o tom agentúra AP.

Taliban predtým oznámil, že umožní cudzincom a Afgancom s platnými cestovnými dokladmi krajinu opustiť. O sľube islamistického hnutia však do poslednej chvíle panovali pochybnosti. Neskôr však plánovaný odlet lietadla spoločnosti Qatar Airways potvrdili aj zástupcovia Kataru.

Vysokopostavený americký činiteľ uviedol, že na palube lietadla sú Američania, držitelia povolení na trvalý pobyt v USA a ďalší cudzinci vrátane Nemcov, Maďarov a Kanaďanov. Stroj v Kábule pristál dopoludnia so zásielkou humanitárnej pomoci.

Charterové lety by z kábulského letiska mali odštartovať tiež v piatok (10. 9.). Nie je jasné, či medzi evakuovanými bude aj niekto zo skupiny, ktorá v snahe dostať sa z Afganistanu uviazla na letisku v meste Mazáre Šaríf.

Obnovenie prevádzky letiska

Osobitný vyslanec Kataru Mutlak bin Mádžid Kahtanie vo štvrtok na letisku v Kábule vyhlásil, že vzdušný prístav, ktorý donedávna niesol meno bývalého prezidenta Hamída Karzaia, je „z 90 percent pripravený“ na bežnú prevádzku.

Lietadlá podľa neho budú do afganskej metropoly lietať cez pakistanský vzdušný priestor. Lety s cudzími štátnymi príslušníkmi podľa ďalšieho predstaviteľa katarských úradov už nemožno nazývať evakuáciami, pretože ide o bežné cesty v rámci voľného pohybu osôb.

Katar sa ako kľúčový sprostredkovateľ medzi západnými krajinami a Talibanom podieľa na obnove prevádzky kábulského letiska. Vyslal na miesto techniku a ďalšie odborné sily, ktoré majú zabezpečiť bezpečnosť a letovú kontrolu.

Odlet Američanov a občanov ďalších krajín je jedným z prvých medzinárodných letov po tom, ako správu kábulského letiska koncom augusta prevzal Taliban.

Predtým ho kontrolovali americké jednotky, ktoré dohliadali na evakuáciu desaťtisícov občanov zahraničných štátov a Afgancov, ktorí po dobytí metropoly islamistickým hnutím v obavách z príchodu Talibanu k moci utekali z krajiny.

O umožnení ďalších evakuačných letov s Talibanom rokoval osobitný vyslanec Spojených štátov pre Afganistan Zalmay Khalilzad. V USA sa objavili informácie, že v Mazáre Šarífu čaká na odlet okolo tisíc ľudí, medzi ktorými sú aj Američania. Minister zahraničia Antony Blinken ale potom uviedol, že nie všetci majú platné cestovné doklady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet