Na hlavný obsah

Z Kamčatky utiekol na lodi cez polovicu sveta a stal sa kráľom. Móric Beňovský sa narodil pred 275 rokmi

Preslávil sa útekmi i cestovaním.

Z Kamčatky utiekol na lodi cez polovicu sveta a stal sa kráľom. Móric Beňovský sa narodil pred 275 rokmi
Na snímke portrét Jozefa Adamoviča ako Mórica Beňovského. Foto: RTVS z dokumentu Móric Beňovský žije!

Cestovateľ a madagaskarský kráľ Móric Beňovský sa narodil vo Vrbovom 20. septembra 1746. V pondelok (20. 9.) uplynulo od jeho narodenia 275 rokov. Svoju kariéru začal ako dôstojník rakúskej armády. Slovensko bolo vtedy súčasťou Uhorska, ktoré bolo časťou rakúskej monarchie.

Predstaviteľ doby osvietenstva, rozvoja dopravy, obchodu a spoznávania neprebádaných oblastí Móric Beňovský zasiahol do dejín viacerých krajín a bol prvým slovenským autorom literárneho bestselleru.

Jeho dielo Pamäti a cesty, ktoré z francúzštiny preložil John Hyacinth de Magellan (potomok rovnomenného slávneho moreplavca) do angličtiny, v roku 1790 vydali v Londýne (dnes Spojené kráľovstvo). Po francúzsky písaný rukopisný originál je v súčasnosti uložený v londýnskom Britskom múzeu.

Od útekov ku kráľovi

Móric Beňovský pochádzal zo šľachtického rodu. Pred rokom 1764 vstúpil do rakúskej cisárskej armády. Ako vojak slúžil na Spiši, od roku 1768 v plukoch poľskej armády. Dostal sa do väzenia, z ktorého ušiel. Opäť ho zaistili a uväznili na Ľubovnianskom hrade, odkiaľ sa mu podarilo utiecť do Poľska.

Tam Beňovského zajali Rusi a poslali ho do vyhnanstva na ďalekú sibírsku Kamčatku. Odtiaľ utiekol na lodi spolu s ďalšími väzňami cez Kurilské ostrovy, Japonsko a Taiwan. Bol prvým Európanom, ktorý sa plavil severným Pacifikom. V júli 1771 sa dostal na Madagaskar.

Misiou na tomto ostrove ho poverilo Francúzsko. Založenie obchodnej zámorskej osady sťažovali Beňovskému zlé prírodné podmienky a súperenie s predstaviteľmi iných spoločností. Zblížil sa však s náčelníkmi domorodých kmeňov a tí ho 1. októbra 1776 na planine Mahevelou vyhlásili za kráľa Madagaskaru. Neskôr ho na príkaz Ľudovíta XVI. povýšili na generála, udelili mu vojenský rad Svätého Ľudovíta a doživotný dôchodok.

Z vyhnanca hrdinom

V roku 1777 francúzsky kráľ Ľudovít XV. zamietol Beňovského plány na kolonizáciu Madagaskaru. O rok neskôr sa Beňovský obrátil na rakúsky dvor a ponúkol mu svoje služby. Rakúsko, ktoré ho kedysi vyhnalo zo svojho územia, teraz zmenilo názor na presláveného cestovateľa a udelilo mu amnestiu.

Snímka z úspešného seriálu Vivat Beňovský.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Vrátil sa na Slovensko do svojho zámku v Beckovskej Vieske, kde okrem iného korešpondoval s francúzskymi úradmi. V roku 1778 ho Mária Terézia osobným listom povýšila na grófa.

Po čase ho však opäť zlákalo zahraničie, vo francúzskom Paríži nadviazal styky s Benjaminom Franklinom, neskorším prezidentom Pennsylvánie. V roku 1783 odcestoval s rodinou do Londýna, kde hľadal kontakty v obchodných kruhoch.

Francúzov si napokon znepriatelil

Odtiaľ aj s rodinou odcestoval do USA, kde začal organizovať výpravu na Madagaskar. Po príchode tam vybudoval obchodnú osadu Mauretánia.

Dorazil tam v roku 1785 – tentokrát ako zástupca Anglicka. Zorganizoval tam vzburu domorodcov proti francúzskej osade Foulpointe. Potom začal budovať hlavné mesto svojej plánovanej ríše – tzv. Mauretánia. Jeho anglickí a americkí spoločníci dostali v meste pozemky. Z Mauretánie obchodoval s Marylandom a Baltimoreom najmä s otrokmi.

V roku 1786 poslalo francúzske námorné ministerstvo na Madagaskar tajnú výpravu, ktorá 23. mája uskutočnila prekvapivý útok. Beňovský v boji zomrel. Pochovali ho spolu s dvoma ruskými utečencami, ktorí ho sprevádzali od úteku z Kamčatky.

Divadlo aj ocenenia

Amatérske Dyvallo spod šikmej veže vo Vrbovom, ktoré zdobí od októbra 2012 bronzová socha slávneho svetobežníka, uviedlo v roku 2012 premiéru divadelnej hry Sprisahanie. Drámu jej autor Roman Nikodem napísal na námet hry Augusta von Kotzebue Hrabě Beňovský aneb Spiknutí na Kamčatce, ktorú uvádzali v meruôsmych rokoch nadšenci pre divadlo na Myjave.

Snímka z úspešného seriálu Vivat Beňovský.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Vrbové sa v roku 2015 rozhodlo udeľovať ocenenie Beňovského glóbus za popularizáciu tejto výraznej osobnosti v duchu porozumenia medzi národmi, jeho laureátom sa stal bývalý prezident SR Rudolf Schuster.

V auguste 2016 sprístupnilo Ľubovnianske múzeum na hrade v Starej Ľubovni novú expozíciu venovanú Móricovi Beňovskému.

Vznikol o ňom aj obľúbený sedemdielny seriál Vivat Beňovský, v ktorom hlavnú rolu stvárnil Jozef Adamovič a viackrát ho odvysielala aj RTVS. Natočený bol v roku 1975 v československo-maďarskej koprodukcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko