Na hlavný obsah

Začala sa akcia Global Citizen Live, ktorá má podporiť boj proti klimatickej zmene

Vystupujú na nej známe spevácke hviezdy.

Začala sa akcia Global Citizen Live, ktorá má podporiť boj proti klimatickej zmene
Koncertné pódium akcie Global Citizen Live v Paríži. Foto: SITA/AP

Zvýšiť povedomie o zmene klímy, nerovnej distribúcii covidových vakcín či chudobe vo svete. Taký je cieľ 24-hodinovej akcie Global Citizen Live, ktorá odštartovala v sobotu (25. 9.) koncertom pod Eiffelovou vežou a zahŕňa vystúpenie popových hviezd v Londýne, New Yorku alebo Sydney.

Na zozname účastníkov sú niektoré z najväčších mien súčasnej populárnej hudby vrátane Eda Sheerana, Billie Eilish a kórejskej chlapčenskej skupiny BTS.

Program organizovaný mimovládnou organizáciou Global Citizen kombinuje živé vystúpenia s tými predtočenými, pričom celkovo sa počas neho predstaví vyše 60 interpretov. Zábery podujatí sú vysielané naživo televíznymi stanicami z viacerých krajín a tiež na sociálnych sieťach a streamovacích platformách.

Spravodajský web BBC podotýka, že na rozdiel od iných medzinárodných charitatívnych akcií nie je cieľom organizátorov vyzbierať peniaze, ale „použiť účasť ako dôkaz pre svetových lídrov, že ľudia v daných otázkach podporujú odvážne kroky“.

„Na šiestich kontinentoch umelci pomôžu spojiť občanov a adresovať vládam, veľkým korporáciám a filantropom požiadavku, aby spoločne pracovali na obrane planéty a porazení chudoby,“ uviedla vo vyhlásení skupina Global Citizen.

Všetko sa začalo v Paríži, kde podvečer vystúpil pred skoro 20 000 divákov britský spevák Elton John. Na pódium pod Eiffelovou vežou prišiel po odvysielaní natočeného vystúpenia BTS, načo zahral populárne skladby Tiny Dancer a Rocket Man a vyzval na „spravodlivý prístup k vakcínam všade na svete“.

Lístky na koncert boli rozdané náhodne vybraným ľuďom, ktorí sa podieľali na šírení obsahu od Global Citizen na sociálnych sieťach, píše agentúra AFP.

Okrem Eltona Johna boli súčasťou parížskej časti programu aj Ed Sheeran, skupina Black Eyed Peas alebo rapper Stormzy. V newyorskom Central Parku bolo na programe vystúpenie Billie Eilish, kapely Coldplay aj speváčky Lizzo, v Los Angeles sa okrem iných objavil aj Stevie Wonder.

V New Yorku na podujatie zavítal aj britský princ Harry s manželkou Meghan, kde sa stretli aj s poprednou predstaviteľkou OSN Aminou Mohammedovou.

Organizátori podľa BBC vyzvali vlády po celom svete, aby nechali zasadiť miliardu stromov, zabezpečili miliardu vakcín pre najchudobnejšie krajiny a darovali jedlo pre 41 miliónov ľudí, ktorí žijú na pokraji hladu.

Snahu podporil aj šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá v posledných mesiacoch opakovane upozorňuje na priepastné rozdiely v tempe očkovania proti covidu medzi bohatými a rozvojovými krajinami. „Nemôžeme túto hrubú nespravodlivosť ignorovať a stať sa ľahostajnými,“ uviedol Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet