Na hlavný obsah

Začala sa reprofilizácia nemocničných lôžok, oznámil Lengvarský

Plánované operácie sa zatiaľ neodkladajú.

Začala sa reprofilizácia nemocničných lôžok, oznámil Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Foto: TASR

Začiatkom tohto týždňa sa oficiálne začala reprofilizácia nemocničných lôžok. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) podpísal mobilizačné príkazy pre nemocnice. Tie majú prijať a vyliečiť pacientov s covidom. Oznámil to šéf rezortu po stredajšom (22. 9.) rokovaní vlády.

Ide predovšetkým o nemocnice v Prešovskom, Košickom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. „Prešlo sa do takého režimu, ktorý vznikol po prekročení kapacít infekčných a pľúcnych lôžok,“ uviedol šéf rezortu s tým, že nemocnice nemajú manuál, ktoré lôžka majú reprofilizovať a každá to robí podľa možností, ktoré má k dispozícii.

Šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík doplnil, že najviac hospitalizovaných je v Košickom kraji. Nemocnice sú podľa neho zaplnené približne na 9 % z maxima, ktoré Slovensko dosiahlo počas druhej vlny. Prešovská či ľubovnianska nemocnica sú však naplnené už na 25 % z maxima a ilavská na vyše 40 %.

Plánované operácie sa zatiaľ podľa Lengvarského vo veľkom neodkladajú a tieto podnety registruje len z dvoch nemocníc. „Deje sa to len vo veľmi minimálnej miere. Biela medicína ešte nie je obmedzovaná,“ povedal s tým, že pokiaľ hospitalizácie budú pribúdať, k nejakým obmedzeniam bude musieť dôjsť.

Podľa Lengvarského je zatiaľ zaočkovaných vyše 70 % zdravotníkov. Nad povinným očkovaním ešte neuvažuje, nie je to podľa neho témou dňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko