Na hlavný obsah

Začína sa proces so strojcami teroristických útokov v Paríži z roku 2015

Vyžiadali si 130 obetí a stovky zranených.

Začína sa proces so strojcami teroristických útokov v Paríži z roku 2015
Kvety položené pred pamätníkom obetí Parížskych útokov pred hudobným klubom Bataclan. Foto: TASR/AP

Takmer šesť rokov potom, čo islamskí radikáli v Paríži vykonali sériu útokov, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a stovky zranených, začne v stredu (8. 9.) vo francúzskej metropole súd s 20 podozrivými.

Najväčší súdny proces v novodobých dejinách Francúzska budú sprevádzať pre obavy z teroristického útoku prísne bezpečnostné opatrenia. Procesu, ktorý potrvá do mája budúceho roka, predchádzala organizácia nevídaného rozsahu.

Krátko po 20.15 h 13. novembra 2015 sa traja muži odpálili v blízkosti štadióna Stade de France, kde sa práve hral priateľský futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom. Zhruba o 20 minút neskôr zahájili iní traja muži streľbu v koncertnej sieni Bataclan. Ďalšie útoky sa zároveň odohrali v baroch a reštauráciách na východe hlavného mesta.

K zodpovednosti za útoky sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Celková bilancia vystúpila na 130 mŕtvych, zomrelo aj sedem atentátnikov. Cez 350 ľudí sa zranilo. Najviac obetí, okolo 90, si vyžiadal útok v klube Bataclan.

Bezprecedentný súdny proces

Francúzsko, ktoré sa stále spamätáva z tráum onej noci, sa teraz v procese dočká spravodlivosti. Súdny proces je rekordným v mnohých ohľadoch. Bude súdiť strojcu útokov, ktoré si vo Francúzsku vyžiadali najviac obetí od druhej svetovej vojny.

Proces podľa prokuratúry zahŕňa 1 765 žalobcov – na začiatok procesu preto vyčlenili dva dni, v ktorých bude každý z nich spomenutý menom. Až tretí deň sa súd bude širšie zaoberať obsahom obvinení, ktoré sa zakladajú na viac ako 500 podkladových zväzkoch plných výsledkov vyšetrovania. Podľa predbežného programu bude mať súd najmenej 140 rokovacích dní. Čítanie rozsudku je zatiaľ v pláne na 24. či 25. mája 2022.

Od 28. septembra prídu na rad svedectvá preživších a rodín obetí. Po dobu piatich týždňov ich zhruba 300 popíše svoje zážitky z osudného večera, každý z nich má na to pol hodinu. Medzi týmito svedkami bude aj bývalý francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý bol na futbalovom zápase na štadióne na predmestí Saint-Denis, pri ktorom sa odohral prvý útok.

Súd plánuje každý deň vypočuť 14 svedectiev. Pre nesmiernu obšírnosť výpovedí a ich traumatizujúcu povahu bude pre všetkých civilných účastníkov procesu pripravená psychologická podpora.

Obhajoba obžalovaných

Po výpovediach obetí sa na súde predstavia obžalovaní, dvanástim z nich hrozí doživotný trest. Šiestich budú súdiť v neprítomnosti. Niektorí z nich sú na úteku, o ďalších sa predpokladá, že už zomreli.

Najväčšia pozornosť sa bude upínať na jediného preživšieho priameho páchateľa atentátov Francúza Salaha Abdeslama, syna marockých prisťahovalcov. O samotných činoch by mal pred súdom po prvýkrát prehovoriť 13. januára, nie je však isté, či bude ochotný vypovedať. Ostatní muži sú obvinení okrem iného z toho, že páchateľom poskytli autá či zbrane, alebo sa podieľali na plánovaní útoku. Obhajoba sa dostane k slovu 6. mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet