Na hlavný obsah

Zadržaného katalánskeho expremiéra pustili z väzby, súd ho čaká v októbri

Puigdemonta stíhajú v súvislosti s referendom o nezávislosti.

Zadržaného katalánskeho expremiéra pustili z väzby, súd ho čaká v októbri
Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont odchádza z väzenia v Sassari na talianskom ostrove Sardínia. Foto: TASR/AP

Katalánskeho expremiéra a europoslanca Carlesa Puigdemonta v piatok (24. 9.) na Sardínii pustili z väzenia. Súd mu dovolil cestovať aj mimo územia Talianska, a to až do 4. októbra, na kedy je naplánované pojednávanie k jeho vydaniu do Španielska.

Tam ho stíhajú v súvislosti s usporiadaním neústavného referenda o nezávislosti Katalánska v roku 2017. Talianske úrady Puigdemonta zadržali vo štvrtok (23. 9.) večer na základe španielskeho zatykača, o ktorom však panujú nejasnosti.

„Všetko je v poriadku,“ povedal médiám zhromaždeným pred väznicou Puigdemont po svojom prepustení. „Je to ďalšie súdne víťazstvo. Španielsko nikdy nemá dosť toho sa zosmiešňovať,“ dodal.

Puigdemont priletel na Sardíniu vo štvrtok, aby sa tam zúčastnil folklórneho festivalu a rokoval s miestnymi politikmi. Sardínia totiž patrí k regiónom, kde sa časť politikov snaží presadiť nezávislosť od Talianska.

Taliansky súd sa podľa právnika katalánskeho lídra opýtal, či si želá byť vydaný do Španielska, s čím Puigdemont nesúhlasil. Teraz sa bude talianska justícia zaoberať tým, či je žiadosť o vydanie Katalánca oprávnená. Proces bude podľa jedného zo sudcov trvať niekoľko týždňov.

Na podporu Puigdemonta sa v piatok večer na demonštráciách v mnohých katalánskych mestách zišli tisíce ľudí, ktorí niesli transparenty s obrázkami katalánskeho expremiéra a nápismi volajúcimi po nezávislosti regiónu. Protesty sa konali v Barcelone, Girone či Tarragone, ale napríklad tiež vo francúzskom Perpignane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet