Na hlavný obsah

Záujem o očkovanie proti chrípke je na Slovensku malý

Po prvý raz za desať rokov sa zvýšil až vlani.

S treťou vlnou koronavírusu prichádza chrípková sezóna. Viacerí lekári odporúčajú očkovanie aj proti chrípke. Slovensko patrí dlhodobo medzi krajiny s najnižšou vakcináciou proti chrípke.

Slovensko eviduje v ostatných desiatich rokoch priemerne 1 000 zbytočných úmrtí na respiračné ochorenia spôsobených chrípkou.

„Od roku 2009 záujem o očkovanie každým rokom klesá, ale minulý rok prvýkrát stúpol, keď sme dovtedy dosahovali dovtedy zaočkovanosť okolo 4 percent, vlani prekročila 5 percent. Pripisujeme to aj výskytu koronavírusu, a teda ľudia sa snažili zaočkovať aspoň proti druhému rizikovému ochoreniu,“ povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Niektorí odporúčajú, aby medzi očkovacími látkami, najmä medzi mRNA vakcínou proti koronavírusu a vakcínou proti chrípke, bol dvojtýždňový odstup. My na našej klinike máme rýchle arti PCR vyšetrenie, pri ktorom súčasne vyšetrujeme koronavírus a chrípku. Naozaj tu chrípku nezaznamenávame, na druhej strane, chrípka sa šíri epidemicky a môže prísť v nasledujúcich týždňoch,“ uviedol prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko