Na hlavný obsah

Závery pracovnej skupiny môžu rozhodnúť o osude koalície. Kollár povedal, čo je preňho červenou čiarou

Šipoš: OĽANO chce vládnuť so Sme rodina.

Závery pracovnej skupiny môžu rozhodnúť o osude koalície. Kollár povedal, čo je preňho červenou čiarou
Na snímke v popredí sprava šéf Sme rodina a NR SR Boris Kollár a líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Foto: TASR

Odchod Sme rodina z koalície zostáva naďalej otvorený. Lídri vládnych strán si s riešením dávajú na čas, a to až do momentu, kým právnici zo špeciálnej pracovnej skupiny nepredložia konkrétne návrhy na zmenu trestného poriadku.

Až vtedy si vraj začnú klásť otázku, kto je za očistu, kto proti a v akej podobe bude koalícia vládnuť ďalej. Sme rodina vysvetľuje, že reformy neodmieta, červenou čiarou je však pre nich oklieštenie právomocí generálneho prokurátora.

Politický boj po konkrétnych návrhoch

Osud štvorkoalície v zložení, v akom ju poznáme, nie je po pondelkovom (20. 9.) stretnutí straníckych lídrov o nič jasnejší. Narážky OĽANO na prípadný odchod hnutia Sme rodina sa odsúvajú.

Koalícia si chce najskôr počkať na závery pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, ktorá rieši reformu trestného konania. Inými slovami – až vtedy, keď budú mať strany v rukách konkrétne návrhy, sa začne politický boj.

Nateraz zotrvávajú na svojich postojoch. Kým OĽANO žiada dôsledné prekopanie systému trestného konania a zaplátanie dier, Sme rodina je zdržanlivejšia.

„Ja nemám nič proti očiste, len nechcem, aby sa zneužíval a nadužíval zákon. Aby si nejaká malá skupinka povedala, že ona je vlastníkom pravdy,“ skonštatoval líder Sme rodina Boris Kollár. Jeho slová zazneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Paragraf 363 ako červená čiara

OĽANO chce vládnuť so Sme rodina, tvrdí člen koaličnej rady Michal Šipoš (OĽANO). No ak sa Boris Kollár nepridá k vyriešeniu situácie, je to podľa neho jasná odpoveď.

„Všetko bude záležať od toho, ako sa skončia rokovania pracovnej skupiny. Potom si jednoducho musíme dať na stôl, že či chceme, aby to ďalej takto pokračovalo, aby ľudia mali nejaké podozrenia, že jeden človek rozhoduje o tom, kto bude alebo nebude stíhaný,“ vyjadril sa Šipoš.

Pre Kollára je červenou čiarou pri reformách výrazná zmena paragrafu 363 Trestného poriadku. Práve na jeho základe zrušila nedávno generálna prokuratúra obvinenie z korupcie exšéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému, nominantovi hnutia Sme rodina

Za túto hranicu, teda okliešťovať právomocí generálnemu prokurátorovi, nie je Kollár ochotný ísť. Naopak, on sám by vystúpil z koalície. „Potom môžu vládnuť sami a vydrží to tak jeden-dva mesiace a celá očista je v kýbli,“ poznamenal.

Pre OĽANO je to hypotetická otázka

Či by si OĽANO vedelo predstaviť vládnuť v trojkoalícii bez Sme rodina, v prvej línii s Richardom Sulíkom (SaS), s ktorým má Igor Matovič (OĽANO) komplikovaný vzťah, zatiaľ hnutie nechce špekulovať.

„To sú hypotetické veci, nechcel by som sa k tomu zatiaľ vyjadrovať. Ak to bude na stole, budeme sa tým zaoberať,“ povedal Šipoš.

Osud koalície tak ozrejmia nasledujúce dni. Výsledky pracovnej skupiny a návrhy reformy sa totiž očakávajú v krátkom čase.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko