Na hlavný obsah

Zdravotníctvo v Afganistane je podľa WHO na pokraji kolapsu

Krajinu čaká humanitárna katastrofa, varuje organizácia.

Zdravotníctvo v Afganistane je podľa WHO na pokraji kolapsu
Na snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala v stredu (22. 9.) poplašné vyhlásenie o situácii v Afganistane. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Zdravotný systém v Afganistane je na pokraji zrútenia,“ oznámili po návšteve afganskej metropoly Kábul šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a regionálny riaditeľ Ahmad Manzarí. „Ak sa bezodkladne nepodniknú kroky, krajina bude čeliť bezprostrednej humanitárnej katastrofe,“ uviedli.

Keďže po augustovom prevzatí moci v krajine radikálnym hnutím Taliban prestali do Afganistanu prúdiť peniaze v rámci humanitárnej pomoci, tisíce zdravotníckych zariadení už nemajú financie na potrebné materiály ani na platy zamestnancov, napísal šéf WHO.

Mnoho z týchto zariadení teraz obmedzilo prevádzku alebo sa úplne zatvorilo, čo núti poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti robiť ťažké rozhodnutia, koho zachrániť a koho nechať zomrieť,“ uviedla WHO.

Do práce chodí menej zdravotníčok, a preto sa nemocniciam vyhýbajú aj pacientky. WHO však ďalej investuje do školenia žien v zdravotníckych odboroch.

Deväť z 37 kliník na liečenie koronavírusu museli zatvoriť. V krajine sa takisto vykonáva menej testov, spomalilo sa aj očkovanie.

Koronavírus nie je jediným problémom

V krajine majú v súčasnosti 1,8 milióna dávok vakcín proti koronavírusu, ktoré treba bezodkladne podať. Ohrozený je aj boj proti detskej obrne a pribúdajú prípady osýpok. WHO a jej partnerské organizácie sú však pripravené chodiť od dverí k dverám po celej krajine a očkovať proti obrne, osýpkam aj koronavírusu.

WHO informovala, že od prevzatia moci Talibanom priviezla do Afganistanu 170 ton zdravotníckych zásob. Ak má táto pomoc pokračovať, WHO potrebuje na nasledujúce štyri mesiace 38 miliónov dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet