Na hlavný obsah

Zelení a slobodní demokrati začali rokovať o budúcej vládnej koalícii v Nemecku

Silnejšie strany sa bez ich podpory nezaobídu.

Zelení a slobodní demokrati začali rokovať o budúcej vládnej koalícii v Nemecku
Nemecká štátna vlajka pred budovou Ríšskeho snemu, ktorá je sídlom nemeckého parlamentu. Foto: TASR/AP

Liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) a Zelení začali rokovania o budúcej nemeckej vládnej koalícii. Po nedeľňajších (26. 9.) voľbách sa totiž víťazní sociálni demokrati Olafa Scholza, ako aj druhá konzervatívna únia CDU/CSU Armina Lascheta bez ich podpory nezaobídu. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Zelení i slobodní demokrati, ktorí sa v mnohých otázkach nezhodnú, už vopred avizovali, že najskôr musia rokovať medzi sebou o tom, či sú schopní zhodnúť sa na kompromisoch, a až potom môžu pristúpiť k rokovaniu so sociálnymi demokratmi z SPD alebo s konzervatívcami z únie CDU/CSU.

Spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková a predseda liberálov z FDP Christian Lindner oznámili začiatok rokovaní v stredu (29. 9.) ráno v totožných príspevkoch na sociálnej sieti Instagram. Išlo o fotografiu, na ktorej boli okrem spomínanej dvojice aj spolupredseda Zelených Robert Habeck a Volker Wissing z FDP.

„Pri skladaní novej vlády hľadáme spoločnú reč a premostenie otázok, ktoré nás rozdeľujú – a mosty medzi niektorými sme už dokonca našli,“ uvádza sa v príspevkoch. Podrobnosti o tom, ako a kedy budú rozhovory pokračovať, však neuviedli.

Jedinou ďalšou alternatívou na vznik nového kabinetu je pokračovanie veľkej koalície SPD a CDU/CSU, čo si však ani jedna z nich neželá, píše AP.

Viacero otvorených otázok

SPD v utorok vyjadrila nádej, že koncom týždňa začne rokovať o vytvorení trojčlennej koalície so Zelenými a s FDP. O koalícii s FDP a so Zelenými chce rokovať aj šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet.

Podľa agentúry AP sa síce Zelení so slobodnými demokratmi v niektorých záležitostiach dokážu zhodnúť, tradične však patria k súperiacim ideologickým táborom a majú odlišný postoj k viacerým otázkam vrátane hospodárstva či boja proti klimatickým zmenám.

V posledných desaťročiach mali Zelení tendenciu spolupracovať so sociálnymi demokratmi. Slobodný demokrati sa prikláňali k spolupráci s konzervatívcami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet