Sezóna zemiakov je tu. Namiesto domácich sa v obchodoch neraz predávajú plody z dovozu. Pestovatelia ľudí preto vyzývajú, aby si všímali krajinu pôvodu.
Rodinná farma na juhu Slovenska dokáže za rok vypestovať až 2 000 ton zemiakov. A to nepatria medzi veľkých pestovateľov. Cenou však zahraničným zemiakom konkurovať nevedia.
„Chuťové vlastnosti nášho zemiaku sú neporovnateľné oproti francúzskym alebo nemeckým zemiakom. Francúzi, keď majú nadprodukciu, dokážu to dať doslova zadarmo, za pár centov len aby sa toho zbavili,“ hovorí pestovateľ zemiakov Ľubomír Mrváň.
Slovenským zemiakom sa darí. Domáci pestovatelia by vedeli zásobovať trh približne do Vianoc. Čísla štatistického úradu však ukazujú, že iba od januára do mája sme zo zahraničia priviezli zemiaky za viac ako 11 miliónov eur.
„Ide o smutný paradox, keď sa k nám vozia zemiaky zo zahraničia aj v období, keď naši pestovatelia majú ešte dostatok vlastných zásob, podotýkame vlastnej kvalitnej produkcie, s ktorou vedia zásobovať trh,“ povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Pozrite si celú reportáž RTVS: