Na hlavný obsah

Žiaci na základných školách by v triedach nemuseli nosiť rúška

Zhodlo sa na tom konzílium odborníkov.

Žiaci na základných školách by v triedach nemuseli nosiť rúška
Žiaci na vyučovaní. Foto: RTVS

Žiaci na základných školách by v triedach počas vyučovania nemuseli nosiť rúška. Stane sa tak po tom, ako hlavný hygienik Ján Mikas vydá vyhlášku, ktorá by do platnosti mohla vstúpiť začiatkom budúceho týždňa.

V spoločných priestoroch chodieb a jedálne bude naďalej povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty. Na štvrtkovom (30. 9.) rokovaní sa na tom zhodlo konzílium odborníkov. Oznámila to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pediatriu Elena Prokopová.

„Vieme, že dodržiavanie týchto opatrení, najmä medzi najmenšími deťmi, bolo problematické,“ povedala s tým, že nosenie rúšok odborníci naďalej odporúčajú. Dodala, že šíreniu epidémie zabraňujú aj iné opatrenia, ako sú pravidelné testovanie a karanténa v prípade výskytu pozitívneho testu v triedach.

Zároveň zdôraznila, že ak dieťa má prejavy ochorenia, napriek negatívnemu antigénovému testu do školy chodiť nemá. Poukázala aj na možnosť využitia PCR testovania v prípade príznakov zadarmo.

Zmena v povinnosti nosiť v triede rúško by sa nateraz nemala dotknúť stredoškolákov, keďže odborníci predpokladajú, že majú viac sociálnych kontaktov. „Budeme musieť počkať na vývoj epidemickej situácie, či budeme môcť od takejto povinnosti ustúpiť aj v tejto vekovej kategórii,“ uviedla Prokopová.

Očkovanie treťou dávkou spustia v najbližších dňoch

Očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by sa mohlo spustiť v najbližších dňoch. Prístupné bude najskôr najmä pre ľudí so zníženou imunitou. „Na to, aby mohli byť zaočkovaní treťou dávkou budú potrebovať odporučenie od špecialistu alebo všeobecného lekára,“ informovala Prokopová.

Prísť môžu do ktoréhokoľvek očkovacieho centra, kde sa skontroluje, či spĺňajú kritériá. Prihlásiť sa bude dať aj cez portál Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Treťou dávkou budú môcť byť očkovaní, ak uplynuli najmenej štyri týždne od druhej dávky. Konzílium čaká na vyjadrenie Európskej liekovej agentúry (EMA), pre koho by mala byť tretia dávka vakcíny určená.

Slovensko v tretej vlne pandémie

Šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík informoval, že epidemiologická situácia sa opäť zhoršila, Slovensko vstúpilo do tretej vlny pandémie.

„Za uplynulý týždeň denne pribúdalo priemerne 1 200 denných prípadov. Za sedem dní sa prijalo do nemocníc takmer 400 pacientov. Aktuálne je hospitalizovaných 453 pacientov s potvrdenou diagnózou COVID-19, je to nárast o takmer 40 percent oproti minulému týždňu,“ skonštatoval.

Výraznejšie sa situácia zhoršila v Kysuckom Novom Meste a Čadci. Mišík zároveň priblížil, že polovica z hospitalizovaných pacientov je v Prešovskom a Košickom kraji.  

„Vrchol by mohol prísť niekde okolo októbra, novembra. Ale realisticky netreba očakávať, že potom sa vrátime na tie nízke čísla, ktoré sme mali v lete,“ uviedol Mišík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko