Na hlavný obsah

Žilinka poslancom vysvetľoval nevpustenie novinárov na tlačovku

Opozícia hovorí o jeho šikanovaní.

Žilinka poslancom vysvetľoval nevpustenie novinárov na tlačovku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Koláž RTVS

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v piatok (10. 9.) popoludní dostavil aj na Výbor NR SR pre kultúru a médiá. Poslanci si ho zavolali, aby vysvetlil okolnosti zvolania tlačovej besedy, na ktorú neboli pozvané niektoré redakcie.

Žilinka skonštatoval, že sa nemá za čo ospravedlňovať a ako dôvody opäť uviedol priestorové možnosti Generálnej prokuratúry a pandemickú situáciu. Kým koaliční poslanci vyzvali šéfa prokurátorov, aby sa podobný postup v budúcnosti neopakoval, opozícia hovorí o jeho politickom šikanovaní.

Generálny prokurátor poslancom povedal, že nerozumie tomu, aké reakcie jeho tlačovka spôsobila. „Tvrdiť, že my sme niekoho nevpustili, keď tam nebol ani prizývaný, nezodpovedá realite. Nemám sa za čo ospravedlňovať. Konal som ozaj v záujme čo najširšej informovanosti.

Zopakoval, že na tlačovku zavolali štyri celoplošné televízie a obe tlačové agentúry. Zároveň zdôraznil, že tlačové oddelenie spracovalo najviac odpovedí na novinárske otázky za posledné obdobie. Nezaradená poslankyňa Ľubica Laššáková zo strany Hlas-SD hovorí o politickej šikane generálneho prokurátora zo strany súčasnej koalície.

„Maroš Žilinka neurobil nič zákulisné. Na všetky otázky novinárov odpovedal. Jeho vyhlásenie išlo v priamom prenose. To znamená, že všetci tí, ktorí mali záujem, tak si to mohli pozrieť,“ odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Člen výboru Roman Foltin zo SaS apeloval, aby prokuratúra našla spôsob, ako v budúcnosti zabezpečiť účasť pre všetkých novinárov, ktorí o tlačovku prejavia záujem. „Podstatné je, aby sme vytvorili tlak na to, aby v budúcnosti nikomu z novinárov nebránil slobodnému prístupu k informáciám,“ domnieva sa.

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár konštatoval, že Generálna prokuratúra síce zákony neporušila, ale považuje to za chybu z hľadiska budovania dôvery smerom ku Generálnej prokuratúre ako inštitúcii. „Pretože darmo hovorí, ako ústretovo pristupuje k médiám, lebo na konci dňa jedna takáto zbabraná tlačovka tú dôveru môže pokaziť,“ dodal.

Výhrady proti spôsobu organizácie tlačovej besedy Generálnej prokuratúry vyjadril aj Slovenský syndikát novinárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko