Na hlavný obsah

Živelné pohromy sú čoraz častejšie, no umiera pri nich stále menej ľudí

Zvyšujú sa aj škody spôsobené katastrofami.

Živelné pohromy sú čoraz častejšie, no umiera pri nich stále menej ľudí
Generálny tajomník Svetovej meteorologickej organizácie Petteri Taalas so správou o prírodných katastrofách. Foto: ČTK/AP

Katastrofy spôsobené výkyvmi počasia sú teraz štyri až päťkrát častejšie ako v 70. rokoch minulého storočia a spôsobujú tiež sedemkrát viac škôd, vyplýva to z publikácie Svetovej meteorologickej organizácie (WMO), ktorú vydali v stredu (1. 9.).

Hoci sú ale živelné pohromy častejšie, zomiera pre ne menej ľudí.

V 70. rokoch minulého storočia svet zasiahlo v priemere asi 711 živelných pohrôm ročne, v rokoch 2000 – 2009 tento údaj vystúpil v priemere na 3 536 katastrof ročne alebo desať denne, uvádza správa, ktorá vychádza z údajov belgického Centra pre výskum epidemiológie pohrôm (CRED).

Od roku 2010 potom počet registrovaných pohrôm mierne klesol na 3 165 ročne. WMO pripisuje zvyšujúcu sa frekvenciu kalamít globálnej zmene klímy ako aj skutočnosti, že tieto udalosti sú častejšie hlásené.

Ak v 70. a 80. rokoch zahubilo extrémne počasie v priemere celosvetovo asi 170 ľudí denne, za posledné desaťročie tento údaj klesol na zhruba 40 úmrtí denne. Najviac úmrtí spôsobili búrky, záplavy a sucho. Dohromady potom za sledované obdobie 50 rokov pre kalamity zomreli vyše dva milióny ľudí.

„Zlepšenie systémov včasného varovania pred viacerými druhmi nebezpečenstiev viedlo k výraznému poklesu úmrtnosti,“ uviedol podľa agentúry Reuters generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

„Dobrá správa je, že sa učíme, ako žiť s rizikom a chrániť sa,“ okomentovala závery správy pre agentúru AP Susan Cutterová, riaditeľka výskumného ústavu zaoberajúceho sa pohromami na americkej Univerzite Južnej Karolíny.

Päť najsmrteľnejších katastrof od roku 1970 zasiahlo Afriku a Áziu. Najtragickejšie boli sucho v Etiópii v roku 1983 a cyklón Bhola v Bangladéši v roku 1970. Pri každej z týchto tragických udalostí podľa WMO zomrelo okolo 300 000 ľudí.

Viac ako 90 percent všetkých registrovaných úmrtí pripadá na rozvojové krajiny, uvádza správa a poznamenáva, že len asi polovica zo 193 členských štátov WMO má systémy včasného varovania pred nebezpečenstvom.

Výška škôd stúpa

Škody spôsobené pohromami v 70. rokoch dosahovali v priemere 49 miliónov amerických dolárov (cca 42 miliónov eur) denne (prevedené na hodnotu dolára v roku 2019). V období od roku 2010 až 2019 spôsobili katastrofy škody vo výške 383 miliónov dolárov (asi 327 miliónov eur) denne.

Všetkých päť najničivejších udalostí z pohľadu škôd od roku 1970 postihli USA. Najhoršie v tomto ohľade bol hurikán Katrina v roku 2005. Podľa Taalasa stúpajú škody s tým, ako živelných pohrôm pribúda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet