Na hlavný obsah

Znečistenú vodu v Hornáde pomôžu vyčistiť dotácie z envirofondu

Mnohým obciam chýba kanalizácia.

Za posledných osem rokov výrazne poklesla čistota vody v Hornáde. Chýbajú čističky odpadových vôd a kanalizácie v obciach priamo v Národnom parku Slovenský raj alebo na jeho okraji. Pomoc, konkrétne prednostné dotácie z envirofondu, sľubuje ministerstvo životného prostredia.

Kvalita vody v rieke Hornád, ktorá preteká Slovenský rajom, je oveľa nižšia než kedysi. Môže za to najmä nedostatočná infraštruktúra. Napríklad v obci Dedinky budujú čističku odpadových vôd už 24 rokov.

V obci Vernár potrebujú novú technológiu čističky odpadových vôd, pretože do kanalizácie sa dostávajú cez netesnosti podzemné vody, alebo vody z rôznych rigolov, či potokov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rovnaký problém majú aj v Hrabušiciach. Vlastnú čističku majú, no ďalšie chcú vybudovať aj v turistických strediskách, ktoré patria do katastra obce.

Znečistenie vody v Hornáde trápi správcov Národného parku Slovenský raj. „Únosnosť rieky v zmysle záťaží sídiel a neexistujúcich čističiek, tak toto sa už teraz prejavilo naplno. Odpad zo sídiel ide rovno do Hornádu,” uviedol Tomáš Dražil, riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj.

Na riešenie environmentálnych záťaží v národných parkoch chce ministerstvo životného prostredia uprednostňovať pri žiadostiach o dotácie obce ležiace na územiach týchto parkov. Obce v Slovenskom raji to pocítia ako prvé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny