Na hlavný obsah

Zomrel bývalý vodca Egypta Muhammad Husajn Tantáwí

Stál na čele chunty po zvrhnutí Mubaraka.

Zomrel bývalý vodca Egypta Muhammad Husajn Tantáwí
Na archívnej snímke Muhammad Husajn Tantáwí. Foto: TASR/AP

Vo veku 85 rokov zomrel v utorok (21. 9.) egyptský poľný maršal a politik Muhammad Husajn Tantáwí, ktorý stál na čele vojenskej chunty vládnucej krátky čas po zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka počas protestov v rámci tzv. arabskej jari. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Tantáwí bol po svojom pôsobení ako de facto líder Egypta (február 2011 – jún 2012) zbavený moci prvým slobodne zvoleným egyptským prezidentom, islamistom Muhammadom Mursím a zvyšok svojho života strávil prevažne v ústraní.

Tantáwí, veterán egyptských vojen a politiky, dlhé roky slúžil ako minister obrany a predseda Najvyššej rady ozbrojených síl (SCAF). Po 18-dňovom ľudovom povstaní, ktoré začiatkom roku 2011 ukončilo Mubarakovo 30-ročné vládnutie, sa Tantáwí stal úradujúcou hlavou štátu tejto najľudnatejšej krajiny arabského sveta.

Rovnako, ako všetci egyptskí lídri od zvrhnutia monarchie v roku 1952 do zvolenia Mursího v roku 2012, aj Tantáwí pochádzal z vojenského prostredia.

Bojoval aj proti Husajnovi

Tantáwí sa narodil v roku 1935 a mal núbijský pôvod. Svoju kariéru začal v roku 1956 ako príslušník pechoty a v rovnakom roku slúžil počas suezskej krízy. V rokoch 1967 a 1973 sa zúčastnil na blízkovýchodných vojnách proti Izraelu.

V roku 1991 bol Tantáwí na strane vojenskej koalície pod velením Spojených štátov bojujúcej vo vojne v Perzskom zálive proti irackému diktátorovi Saddámovi Husajnovi, ktorý napadol Kuvajt. Ako minister obrany a vojenskej výroby slúžil 21 rokov a v roku 1995 sa stal šéfom egyptskej armády.

Po tom, ako prevzal moc v Egypte, jeho chunta vyhlásila, že krajina bude naďalej „zaviazaná“ svojim regionálnym a medzinárodným zmluvám, čím implicitne potvrdil, že prelomová zmluva medzi Egyptom a Izraelom z roku 1979 zostane nedotknutá.

Napriek tomu, že bol Tantáwí blízkym spolupracovníkom Mubaraka, ustúpil tlaku verejnosti a postavil exprezidenta pred súd na základe obvinení z iniciovania zabitia stoviek demonštrantov počas povstania v roku 2011.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet