Na hlavný obsah

Zomrela významná slovenská reštaurátorka Mária Spoločníková

Zachránila viaceré vzácne gotické diela.

Zomrela významná slovenská reštaurátorka Mária Spoločníková
Reštaurátorka Mária Slobodníková počas posledných úprav drevených plastík v Dóme sv. Alžbety v Košiciach v roku 2000. Foto: TASR

Vo veku 94 rokov zomrela vo štvrtok (9. 9.) významná reštaurátorka Mária Spoločníková. Informovala o tom Východoslovenská galéria, v ktorej pracovala v rokoch 1953 až 1959.

Patrila k prvej generácii profesionálnych slovenských reštaurátorov. Bola absolventkou vôbec prvého ročníka poslucháčov ateliéru reštaurovania na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v roku 1953. Špecializovala sa najmä na reštaurovanie starého umenia. Vďaka nej sú na Slovensku dodnes zachované viaceré vzácne diela gotického umenia, ktoré zachránila. Často išlo o madony z rôznych oltárov historických kostolov.

K vrcholom jej práce patrí najmä reštaurovanie diel Majstra Pavla z Levoče. Zreštaurovala aj gotické plastiky Madony a sv. Alžbety a podieľala sa na záchrane gotických tabuľových malieb hlavného oltára Dómu sv. Alžbety v Košiciach. K ďalším jej významným prácam patrí reštaurovanie vzácnej drevorezby Madona z Lomničky, Víťazného oblúka a oltárov Baziliky sv. Egídia v Bardejove, ale aj mnoho ďalších pre Galériu mesta Bratislavy či Slovenskú národnú galériu. 

Pred dvoma rokmi vyšla jej rozsiahla monografia Z reštaurátorského zápisníka. Aktívna bola tiež v propagácii a rozširovaní povedomia o reštaurátorskej práci – bola autorkou viacerých publikácií a článkov.

Východoslovenská galéria v roku 2017 sprístupnila pri príležitosti jej životného jubilea 90. rokov výstavu, ktorá mapovala jej reštaurátorské aktivity a prínos pri výskume diel Majstra Pavla z Levoče. Išlo o prvý pokus o interpretáciu jej reštaurátorského diela.

Reštaurátorka Mária Slobodníkova počas výstavy v Košiciach
Mária Spoločníková pri zreštaurovanej plastike počas výstavy venovanej jej životnému jubileu 90. rokov vo Východoslovenskej galérii v Košiciach.Foto: TASR
Foto: TASR

Mária Spoločníková pochádzala z Košíc, kde sa v Dóme sv. Alžbety má uskutočniť posledná rozlúčka s ňou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko