Na hlavný obsah

Zoznam omamných a psychotropných látok sa rozšíri aj o kratom

Odobril to vládny kabinet.

Zoznam omamných a psychotropných látok sa rozšíri aj o kratom
Ilustračná snímka - vyhľadávanie stromu kratom na Googli. Foto: RTVS

Vláda na stredajšom (29. 9.) rokovaní schválila návrh novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch. Do zoznamu sa má pridať sedem psychotropných látok I. skupiny na základe rozhodnutia Komisie pre omamné látky Úradu OSN pre omamné látky a kriminalitu.

Medzi ne bude patriť aj kratom, o ktorom informovala v augustovej reportáži aj RTVS. Centrum pre liečbu drogových závislostí vtedy varovalo pred kratomom ako návykovou látkou rastlinného pôvodu, ktorá je voľne predajná na internete a má podobné účinky ako opiáty (heroín či morfium). Lekári upozornili, že vo väčších dávkach je kratom vysoko návykový.

Ďalej by sa medzi psychotropné látky I. skupiny mali zaradiť dve nové psychoaktívne látky, a to na základe delegovanej smernice Európskej komisie. Omamnú látku Izotonitazén chcú zároveň preradiť z II. skupiny omamných látok do I. skupiny, pretože nemá terapeutické využitie.

Látka vykazuje podobnú účinnosť ako morfín, ale na rozdiel od morfínu sa vo forme lieku nepoužíva. Naopak, spôsobuje eufóriu, má podobné vlastnosti ako ópioidové analgetiká (anodyná), ktoré sa používajú ako lieky a sú zaradené do II. skupiny omamných látok.

Ministerstvo vnútra SR navrhlo do skupiny I. psychotropných látok zaradiť napríklad aj látku Alfa D2PV. Je to nová psychoaktívna látka, ktorá okrem stimulačného účinku vyvoláva stratu vedomia a zhoršenie kognitívnych a motorických funkcií, ako aj halucinácie opakujúce sa aj v čase, keď látka nebola konzumovaná, tzv. flashback.

Okrem nej by sa do rovnakej skupiny mala zaradiť aj látka s názvom eutylón. Účinky konzumácie eutylónu sú podobné ako u amfetamínov a iných stimulantov, potláča chuť do jedla, spôsobuje dehydratáciu, halucinácie, psychózy a záchvaty.

Rezort vnútra takisto navrhol do skupiny I. psychotropných látok zaradiť látky 3-fluórfenmetrazín, 3-hydroxyfencyklidín, kratom, MDPEP, 5-Metoxy-N,N-dialyltryptamín, 2-Metoxyetoxydifenidín, MXPr, nakoľko neexistujú žiadne kontrolované štúdie o jej liečebnom alebo priemyselnom využití.

Ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva v materiáli, cieľom návrhu novely zákona je tiež umožniť pružnejšie trestnoprávne postihovať činnosť subjektov zameraných na nezákonnú výrobu a predaj omamných a psychotropných látok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko