Na hlavný obsah

Zuzanu Plačkovú a jej manžela súd nevzal do väzby

Do väzby poputujú šiesti ľudia, ktorých zadržali v rámci protidrogovej razie.

Zuzanu Plačkovú a jej manžela  súd nevzal do väzby
Na snímke influencerka Zuzana Plačková, ktorú zadržali príslušníci NAKA. Foto: RTVS

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zobral vo štvrtok (30. 9.) do väzby šiestich z desiatich obvinených v rámci pondelňajšej (27. 9.) protidrogovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Influencerka Zuzana Plačková a ani jej manžel René Strausz do väzby nepôjdu. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

V rámci rozsiahlej protidrogovej akcie v pondelok NAKA zadržala 15 ľudí. Pri akcii policajti zaistili 9 kíl pervitínu, zbrane, strelivo, cigarety a viac ako 70 000 eur v hotovosti. Zuzanu Plačkovú a jej manžela zatkli v ich bydlisku v Ružinove.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhodol o vzatí do väzby šiestich osôb – T.G., P.Š, P.D., M.Š., D.L., I.P., ktoré sú obvinené zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok. Dôvodom väzby u obvinených je obava z pokračovania v trestnej činnosti, teda preventívna väzba,“ objasnila hovorkyňa.

Ako dodala, sudca pre prípravné konanie štyroch obvinených vrátane Plačkovej a jej manžela do väzby nevzal a prepustil ich zo zadržania na slobodu.

Pozrite si reportáž RTVS:

„Dôvodom bolo konštatovanie sudcu pre prípravné konanie o neexistencii dôkazov, ktoré by preukazovali dôvodné podozrenie, že sa títo obvinení dopustili skutku, za ktorý im bolo vznesené obvinenie. Preto v ich prípade ďalej ani neskúmal naplnenie existencie dôvodov či už útekovej, kolúznej, prípadne preventívnej väzby,“ vysvetlila Kudjáková.

Podľa nej sa súčasne nevyhovelo návrhu prokurátora na ustálenie existencie dôvodov kolúznej väzby v prípade šiestich osôb.

„Tieto boli vzaté do preventívnej väzby najmä s prihliadnutím na podozrenie na dlhšiu dobu páchania trestnej činnosti z ich strany. Rozhodnutie súdu je voči dvom osobám prepusteným zo zadržania právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť voči nevzatiu do väzby dvoch osôb, zvyšných šesť obvinených podalo sťažnosť proti vzatiu do väzby,“ dodala. O sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd SR 7. októbra 2021.

Podľa ÚŠP mala skupina minimálne od roku 2012 pôsobiť na území Bratislavského a Trnavského kraja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko