Na hlavný obsah

Textilný odpad je problém, na nádoby na separovaný textil si Slovensko počká

Každých 10 minút sa vyhodí takmer 500 kg takéhoto odpadu.

Do roku 2030 by malo na slovenské skládky putovať už len 10 % komunálneho odpadu. Všetko ostatné sa musí vytriediť a recyklovať. Samostatné nádoby pribudnú od januára 2025 aj na separovaný textil.

Textilný odpad je globálny problém. Nepotrebné oblečenie z veľkej časti končí na skládkach.

„Priemerný Slovák si za jeden rok kúpi 13 kilogramov textilu. Štatistiky vravia, že za každých 10 minút sa na Slovensku vyhodí 460 kilogramov textilného odpadu,“ spresnila autorka blogu Zero Waste Slovakia Petra Slezáková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dnes suplujú zber a recyklovanie textilu v samosprávach charitatívne a súkromné spoločnosti. Ak sa chcú ľudia zodpovedne zbaviť nadbytočného oblečenia, môžu predávať a vymieňať veci na bazároch alebo online.

Prípadne môžu osloviť charity či sociálne zariadenia a odev odniesť osobne. Tí šikovnejší zasa môžu skúsiť vdýchnuť starým veciam nový život a oblečenie prešiť.

Proces triedenia textilu rezort životného prostredia analyzuje. Čas na prípravu je tri roky. Novela zákona o odpadoch ale opomína samotných výrobcov textilu. Minister Ján Budaj (OĽANO) o takzvanej rozšírenej zodpovednosti výrobcov ešte sľubuje diskusiu.

Na Slovensku sa opätovne spracuje asi 10 percent textilného odpadu. Recyklované vlákna sa používajú v stavebnom, automobilovom či nábytkárskom priemysle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko