Na hlavný obsah

Obrovský prepad návštevnosti slovenských hotelov. Prežívajú najhorší rok existencie

Najhoršie bol na tom okres Bratislava I.

Obrovský prepad návštevnosti slovenských hotelov. Prežívajú najhorší rok existencie
Ilustračné foto - hotel na Štrbskom Plese.

Činnosť hotelov, penziónov a ďalších ubytovacích zariadení cestovného ruchu v tomto roku zásadne zdecimovala pandémia. Prepad počtu hostí na úrovni okresov dosiahol až do 84 %, tvrdí Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvýraznejší, viac ako 75 % prepad počtu hostí v súhrne za sedem mesiacov roka 2021 v porovnaní s obdobím pred pandémiou, zaznamenali ubytovatelia v piatich okresoch Bratislavy (Bratislava I. pokles o 84 %) a v okresoch Trnava a Nitra, spresnili v piatok (1. 10.) štatistici na základe nových dát v ubytovacej štatistike.

Súčasne zaznamenalo Slovensko v rámci ďalších 29 okresov prepad počtu hostí o viac ako 50 %. „Ubytovatelia v tradičných baštách domácej turistiky v okresoch Liptovský Mikuláš a okres Poprad mali do konca júla o 65 % menej hostí ako pred dvoma rokmi,“ píše ŠÚ SR.

Pandémia tiež podľa úradu spôsobila, že údaje za viac ako polovicu slovenských okresov, ako aj za mnohé obce a mestá, nie sú za tento rok dostupné, pretože ubytovatelia boli niekoľko mesiacov zatvorení alebo nemali návštevníkov a tohtoročnú situáciu nie je možné číselne vyjadriť s ohľadom na ochranu dát.

Na mesačnej báze budú po novom v databáze ŠÚ SR dostupné údaje aj na úrovni okresov, respektíve miest či obcí, alebo napríklad údaje osobitne za kategóriu hotelov, penziónov či ostatných typov ubytovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika