Na hlavný obsah

Afganskí ozbrojenci zastrelili troch svadobných hostí za hranie hudby

Páchatelia sa vydávali za bojovníkov Talibanu.

Afganskí ozbrojenci zastrelili troch svadobných hostí za hranie hudby
Bojovník Talibanu hliadkuje v Kábule. Foto: TASR/AP

Ozbrojenci, ktorí sa vydávali za príslušníkov islamistického hnutia Taliban, zabili na svadbe vo východnom Afganistane za prehrávanie hudby najmenej troch hostí. Podľa agentúry AFP to oznámil hovorca vlády Talibanu. AFP skôr s odvolaním sa na svedkov a miestnych činiteľov napísala, že na hostí na svadbe strieľali bojovníci Talibanu.

K incidentu došlo vo štvrtok (28. 10.) na svadbe v dedine v provincii Nangarhár. Hovorca vládnuceho islamistického hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid uviedol, že dvoch z troch útočníkov zatkli. Poznamenal pritom, že sa páchatelia vydávali za bojovníkov Talibanu, ale k hnutiu nepatrili.

„Výsledkom streľby boli najmenej traja mŕtvi a niekoľko ďalších ľudí bolo zranených,“ uviedol Mudžáhid. „Taliban zatkol dvoch podozrivých a po ďalšom, ktorý ušiel, pátra,“ dodal s tým, že páchatelia budú súdení podľa islamského práva. Poznamenal pritom, že útočníci „zneužili meno emirátu, aby si riešili svoje osobné spory“.

Hovorca provincie Nangarhár potvrdil, že k streľbe došlo, ale neposkytol bližšie podrobnosti. „Mladí muži pustili v oddelenej miestnosti hudbu, prišli traja príslušníci hnutia Taliban a začali na nich strieľať. Dvaja zranení sú vo vážnom stave,“ povedal agentúre AFP krátko po streľbe jeden zo svedkov.

Za minulého režimu Talibanu v rokoch 1996 až 2001 zakázali skoro všetku hudbu v Afganistane. Nová islamistická vláda zatiaľ nezaviedla takúto legislatívu, podľa Talibanu však hranie nenáboženskej hudby odporuje islamskému právu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet