Na hlavný obsah

Africkým ľadovcom hrozí najhorší scenár. Po roku 2040 môžu úplne zmiznúť

Čierny kontinent sa pritom na zmene klímy podieľa len minimálne.

Africkým ľadovcom hrozí najhorší scenár. Po roku 2040 môžu úplne zmiznúť
Na snímke v pozadí najvyššia hora Afriky Kilimandžáro. Foto: TASR/AP

Africké ľadovce do 20 rokov zmiznú pre klimatickú zmenu. V utorok (19. 10.) to oznámila Svetová meteorologická organizácia (WMO) v hodnotiacej správe. Podľa agentúry AP sa zaoberala budúcnosťou afrického kontinentu, ktorý síce prispieva ku globálnemu otepľovaniu najmenej, ale bude trpieť najviac.

WMO zverejnila správu pred klimatickou konferenciou, ktorá sa začne 31. októbra v Glasgowe. Vyplýva z nej, že Afrika s 1,3 miliardou obyvateľov sa otepľuje viac a rýchlejšie, ako je priemer vo zvyšku sveta a je klimatickou zmenou „extrémne ohrozená“. Pritom 54 afrických štátov sa na emisiách plynov, ktoré otepľovanie spôsobujú, podieľa len zo 4 %.

Ľadovce ubúdajú rýchlejšie

V prípade ubúdania ľadovcov sa správa opiera o situáciu na Kilimandžáre, v pohorí Mount Kenya a východoafrických horách Rwenzori presahujúcich výšku 5 000 metrov nad morom. Tamojšie ľadovce „teraz ubúdajú rýchlejšie, ako je priemer inde, ak to bude takto pokračovať, ľad tam po roku 2040 zmizne „ uvádza WMO.

Jej generálny tajomník Petteri Taalas povedal, že v Afrike sú milióny ľudí v ohrození pre presuny, hlad a klimatické šoky. Odhady ekonomického vplyvu na africké krajiny sa líšia, ale v subsaharskej časti môžu klimatické zmeny do roku 2050 priniesť zníženie hrubého domáceho produktu o 3 %.

Popredná africká agronómka z Komisie Africkej únie Josefa Sacková upozornila, že sa nielenže menia fyzické podmienky, ale pribúdajú ľudia, ktorí tým trpia.

Dva doláre denne

Ak sa podľa nej nič nezmení, bude do roku 2030 „mimoriadnemu suchu, záplavám a extrémnemu horúčavu čeliť 118 miliónov chudobných Afričanov“.

Mnohí si budú musieť denne vystačiť iba s necelými dvoma dolármi. OSN už upozornila, že na Madagaskare v Indickom oceáne spôsobí klimatická zmena hladomor.

Napriek týmto hrozbám je africký kontinent v porovnaní s bohatšími štátmi menej zastúpený na medzinárodných klimatických konferenciách a má menší podiel na vedeckej práci Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny (IPCC).

Na splnenie svojich klimatických cieľov bude podľa Taalasa Afrika potrebovať bilióny dolárov. „Ročné výdavky na prispôsobenie sa klimatickej zmene v Afrike stúpnu do roku 2050 na 50 miliárd dolárov, aj keď budeme predpokladať, že sa podarí plniť medzinárodný cieľ držať otepľovanie pod dvoma stupňami Celzia,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet