Na hlavný obsah

Afrike nechýbajú len vakcíny, ale aj ihly

Cieľ zaočkovať do konca roka aspoň 40 percent populácie splní len 5 štátov.

Afrike nechýbajú len vakcíny, ale aj ihly
Na archívnej snímke z februára 2021 dodávka vakcín v rámci programu COVAX do Pobrežia Slonoviny. Foto: TASR/AP

Cieľ zaočkovať tento rok proti koronavírusu aspoň 40 percent obyvateľov splní iba 5 z 54 afrických štátov, ak sa nepodarí očkovanie urýchliť. Oznámila to vo štvrtok (28. 10.) africká sekcia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Afrika má teraz starosti nielen s nedostatkom vakcín, ale aj injekčných ihiel.

Podľa afrického úradu WHO sa oneskorili dodávky ihiel do Kene, Rwandy a Juhoafrickej republiky. Rwanda dostáva vakcíny s krátkou expiračnou dobou, niekedy mesačnou alebo dvojmesačnou a preparáty môžu zostať nepoužité pre nedostatok ihiel.

„Začiatkom budúceho roka začnú do Afriky prúdiť vo veľkom vakcíny, ale nedostatok ihiel ochromí očkovanie. Je potrebné zaviesť rozhodné opatrenia a zvýšiť výrobu ihiel,“ oznámila riaditeľka afrického úradu WHO Matshidiso Moetiová.

Na kontinente s 1,3 miliardami obyvateľov je plne imunizovaných 77 miliónov ľudí, teda šesť percent populácie. V októbri do Afriky dorazilo 50 miliónov očkovacích dávok, čo je v porovnaní so septembrom dvojnásobok. Na splnenie cieľa zaočkovať do konca roka 40 percent občanov ale Afrike stále chýba 275 miliónov očkovacích dávok proti koronavírusu.

Doteraz sa v Afrike nakazilo najmenej 8,5 milióna ľudí a na koronavírus zomrelo 217 000 z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet