Na hlavný obsah

Američania plánujú zaočkovať milióny detí vo veku 5 až 11 rokov

Koronavírus sa rýchlo šíri aj v tejto vekovej skupine.

Američania plánujú zaočkovať milióny detí vo veku 5 až 11 rokov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Biely dom predstavil plán na zaočkovanie miliónov amerických detí vo veku 5 až 11 rokov. Očakáva sa, že úrady už čoskoro schvália núdzové použitie vakcíny od firmy Pfizer/BioNtech aj pre túto vekovú skupinu. Na tému sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko pozrel redaktor RTVS Martin Rajec.

Američania koncom budúceho mesiaca oslávia jeden z najpopulárnejších sviatkov, ktorým je Deň vďakyvzdania. Milión ľudí, vrátane detí, sa dajú do pohybu naprieč USA, aby si pochutnali na moriakovi v kruhu svojej rodiny.

Blížiaci sa sviatok je však nočnou morou pre epidemiológov, ktorí sa obávajú šírenia koronavírusu. Biely dom dúfa, že do 25. novembra sa podarí zaočkovať aspoň jednou dávkou čo najviac detí od 5 do 11 rokov.

Šéf tímu Bieleho domu pre pandémiu Jeff Zients oznámil, že sa čaká iba na núdzové schválenie vakcíny. „Máme viac ako dosť vakcín pre každé dieťa vo veku od 5 do 11 rokov. Čakáme iba na povolenie. Keď sa tak stane, za niekoľko dní dopravíme na 15 miliónov dávok tam, kde ich bude najviac treba.“

Pfizer tvrdí, že klinické testy vakcíny na deťoch viedli k vytvoreniu účinných protilátok. „Spolupracovali sme s firmou Pfizer na upravení dávky pre deti, aby vakcíny dokázali bez problémov podať aj pediatri a všeobecní lekári. Balenia obsahujú aj menšie injekčné ihly,“ dodal Zients.

Poradca Bieleho domu, imunológ Anthony Fauci, považuje zaočkovanie detí za dôležitý krok smerom k spomaleniu šírenia delty variantu koronavírusu. Ten sa šíri medzi päť až jedenásťročnými rovnakou rýchlosťou ako u dospelých. Polovica infikovaných detí však nemá žiadne príznaky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet