Na hlavný obsah

Američania vyplatia odškodné príbuzným civilistov, ktorých zabili pri útoku dronom

Pre tragický omyl zahynulo v Afganistane 10 ľudí.    

Američania vyplatia odškodné príbuzným civilistov, ktorých zabili pri útoku dronom
Útok dronom v Afganistane. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že sa zaviazalo vyplatiť odškodné ako prejav sústrasti príbuzným 10 civilistov, ktorí boli omylom zabití pri augustovom útoku bezpilotného lietadla v afganskom hlavnom meste Kábul počas sťahovania amerických vojakov z krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca Pentagonu John Kirby vo vyhlásení uviedol, že ministerstvo obrany pracuje s ministerstvom zahraničných vecí aj na tom, aby pomohlo pozostalým rodinným príslušníkom presťahovať sa do USA.      

Sumu, ktorá má byť vyplatená ako odškodné pozostalým po obetiach útoku, však Kirby nešpecifikoval.  

Za útok, ktorý sa odohral 29. augusta v Kábule, sa v septembri ospravedlnil americký minister obrany Lloyd Austin a za tragickú chybu ho vo svojom vyhlásení označil aj americký generál Kenneth McKenzie.

Afganec Ezmaraj Ahmadi bol americkou rozviedkou nesprávne identifikovaný ako príslušník Islamského štátu, preto jeho biele auto značky Toyota dňa 29. augusta osem hodín sledovala a následne vydala rozkaz na zásah raketou, pričom zahynulo sedem detí a traja dospelí.      

Pentagon pôvodne tvrdil, že Američania chceli zasiahnuť auto s ľuďmi, ktorí sa chystali zaútočiť na letisko, kde vrcholila evakuácia cudzincov a domácich spojencov zahraničných misií.

Útok bezpilotným lietadlom nasledoval pár dní po masívnom útoku pri letisku v Kábule, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát a pri ktorom bolo zabitých najmenej 170 miestnych ľudí, ako aj 13 príslušníkov a príslušníčok amerických ozbrojených síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet