Na hlavný obsah

Americký regulátor schválil vakcínu pre deti od 5 rokov

Odporučil to panel FDA.

Americký regulátor schválil vakcínu pre deti od 5 rokov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty schválili v piatok (29. 10.) na núdzové použitie vakcínu proti koronavírusu Pfizer/BioNTech pre deti vo veku päť až jedenásť rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) udelil povolenie na podávanie vakcíny od konzorcia po utorkovom (25. 10.) odporúčaní poradného panelu FDA.

Formálny súhlas musí ešte ohlásiť i Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) – v utorok (2. 11.) by mal byť prediskutovaním klinických odporúčaní poverený príslušný panel odborníkov.

Následne sa môže spustiť očkovacia kampaň pre zhruba 28 miliónov detí v danom veku. Ako už predtým ohlásil Biely dom, malo by sa tak stať v novembri. V nasledujúcich dňoch by mali v USA distribuovať 15 miliónov dávok vakcín do ambulancií detských lekárov, na kliniky a do lekární.

Farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech tento týždeň oznámili, že americká vláda nakúpila 50 miliónov ďalších dávok ich očkovacej látky, aby zaistila i ochranu detí.

„Očkovanie mladších detí voči ochoreniu COVID-19 nás priblíži k tomu, že sa budeme môcť vrátiť k normálu,“ povedala šéfka FDA Janet Woodcocková. Experti totiž považujú očkovanie detí a mládeže za kľúčové na vytvorenie tzv. kolektívnej imunity obyvateľstva.

Pre deti od päť do jedenásť rokov sa vakcína podáva v dvoch desaťmikrogramových dávkach v rozstupe troch týždňov, pričom ide o tretinovú dávku v porovnaní so staršími ročníkmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet