Na hlavný obsah

Antigénové testy v Nemecku už nie sú zadarmo

Zatiaľ nie je jasné, koľko si testovacie stanice za to vypýtajú.

Antigénové testy v Nemecku už nie sú zadarmo
Testovacie centrum na ochorenie COVID-19 v priestoroch výstaviska v nemeckom Erfurte. Foto: TASR

V Nemecku už nebudú antigénové testy zadarmo. Bezplatne ich dostanú len ľudia s potvrdením od lekára o zdravotných prekážkach na prijatie vakcíny a návštevníci nemocníc a domovov dôchodcov. Do konca roka platí výnimka aj pre deti a mládež od 12 do 17 rokov a pre tehotné ženy. Dočasnú výnimku majú podľa stálej očkovacej komisie preto, lebo by sa tiež mohli dať zaočkovať. Tému v Berlíne sledoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Ako informoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, nemecká vláda sa s krajinskými premiérmi dohodla na spoplatnení antigénových testov už v lete a dátum 11. október nie je náhodný. Je po voľbách a najmä sa skončili aj rozsiahle kampane, ktoré mobilizovali ľudí, aby sa dali zaočkovať.

Bavorský premiér Markus Söder povedal celkom otvorene, prečo treba platiť za antigénové testy. „Vlastná zodpovednosť znamená jedno – povinné očkovanie nebude, ale kto sa zaočkovať nedá a vedome preberie zodpovednosť za infikovanie svojho okolia, ten sa musí pravidelne testovať. Jedno treba jasne povedať –ak sa niekto nechce dať zaočkovať, je neprimerané, aby verejnosť prebrala náklady za toto riziko. Preto testy nemôžu byť zadarmo.“

Zatiaľ nie je jasné, koľko si budú testovacie stanice účtovať za test – dá sa však očakávať, že cena sa môže vyšplhať na 15 až 20 eur. V Nemecku je však 68 percent ľudí, ktorí prijali aspoň jednu vakcínu a všade platia digitálne pasy. Títo už testy nepotrebujú.

Minister zdravotníctva Jens Spahn predpokladá koniec pandémie na jar budúceho roka. „Potrebujeme najmä vysokú imunitu obyvateľstva. Dosiahneme ju očkovaním alebo premorením infekciou. Odporúčam, aby sme radšej išli bezpečnou cestou očkovania. Ak sa nevynoria ďalšie mutácie, potom by sme sa zo zimy mohli vrátiť do bežného života a slobody.“

Experti očakávajú, že počet testovacích staníc v Nemecku rapídne klesne, čo dokazuje aj prípad lekární. Z pôvodných 6 000 ich poskytuje túto službu už len niečo cez 4 000 a je ich stále menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet