Na hlavný obsah

Antigénový test k lekárovi by mohol byť pre nezaočkovaných zadarmo

Minister Lengvarský avizoval riešenia.

Antigénové testy, ktoré potrebujú nezaočkovaní pri návšteve lekára, by mohli byť zadarmo. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) k tomu príde už počas budúceho týždňa. Pre niektorých pacientov sú takéto výdavky neúnosné.

Podľa usmernenia ministerstva zdravotníctva sa ľudia, ktorí majú dve dávky vakcíny, dostanú do ambulancie bez antigénového testu. Od nezaočkovaných ho lekári môžu, aj nemusia žiadať. Ak sa rozhodnú pre prvú možnosť, pacienti zaplatia za test v nemocnici 5 eur. Ak ho odmietnu, je na lekároch, či ich ošetria napríklad na konci ordinačných hodín alebo vôbec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je obrovským rizikom, ak má pacient napríklad rehabilitáciu, kde je vyše hodiny v priamom kontakte s lekárom a riziko expozície vírusom je veľmi veľké. Rovnako pri vyšetreniach nosovej či ústnej dutiny,“ vysvetlila hovorkyňa nemocníc Agel Martina Pavlíková.

Zvýšené počty pozitívnych prípadov majú podľa pacientskej organizácie za následok, že antigénové testy od nezaočkovaných pýta čoraz viac lekárov. Upozorňuje, že pre mnohých ľudí nie sú takéto výdavky zanedbateľné.

Problémom podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov ostáva aj to, že niektorí pacienti si ambulancie zamieňajú s mobilným odberovým miestom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko