Na hlavný obsah

Aplikácia e-lôžko zefektívni proces hospitalizácie pacientov

Záchranári vďaka nej rýchlejšie zistia počty voľných lôžok.

Aplikácia e-lôžko zefektívni proces hospitalizácie pacientov
Na ilustračnej snímke personál nemocnice a pacient s koronavírusom. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva SR spúšťa aplikáciu e-lôžko, ktorá má zefektívniť komunikáciu medzi Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR a nemocnicami. Jej cieľom je tiež lepšie nastaviť proces hospitalizačného manažmentu pacientov. Informuje o tom tlačový odbor rezortu zdravotníctva.

Nemocnice vďaka aplikácii vidia online a na jednom mieste jednoduchý a zrozumiteľný prehľad o kapacite lôžok na JIS, dostupnosti umelej pľúcnej ventilácie či o celkovej obsadenosti lôžok na jednotlivých oddeleniach v nemocniciach.

Aplikácia však pomôže aj Operačnému stredisku ZZS SR, ktoré si prostredníctvom nej dokáže overiť dostupnosť lôžok v najbližšej nemocnici, ale aj rezervovať konkrétne lôžko ešte pred príchodom sanitky do nemocnice.

„Aplikácia uľahčí aj celkovú logistiku operačnému stredisku záchrannej služby, ktoré bude presne vedieť, ktorá nemocnica má kapacitu prijať pacienta do hospitalizačnej zdravotnej starostlivosti. Šetríme tak čas nielen posádke, ale predovšetkým samotnému pacientovi, pre ktorého môže každá minúta rozhodovať o živote,“ povedal riaditeľ Operačného strediska ZZS SR.

Podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariána Petka aplikáciu nemocnice ocenia aj po ústupe pandémie. „Som presvedčený, že túto aplikáciu ocenia nemocnice nielen v čase pandémie, ale aj mimo nej, nakoľko je to efektívny nástroj nemocničného manažmentu. E-lôžko je navyše aplikácia, ktorá je užívateľsky veľmi intuitívna, jednoduchá a ľahko ovládateľná,“ uviedol.

Ministerstvo ubezpečuje, že nemocnice sú po materiálnej a technickej stránke dobre pripravené na tretiu vlnu pandémie koronavírusu. „Po skúsenostiach z dvoch predchádzajúcich vĺn pandémie koronavírusu majú slovenské nemocnice aj lepšie skúsenosti s manažmentom a organizáciou práce na oddeleniach a s triážou pacientov,“ dodal rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko