Na hlavný obsah

Ázia sa otepľuje. Priemerné teploty na kontinente boli najvyššie od začiatku meraní

Vlani zažila najteplejší rok.

Ázia sa otepľuje. Priemerné teploty na kontinente boli najvyššie od začiatku meraní
Na ilustračnej snímke teplomer. Foto: TASR

Obyvatelia Ázie zažili vlani najteplejší rok od začiatku meteorologických meraní, informovala v utorok (26. 10.) Organizácia Spojených národov (OSN) s tým, že extrémne počasie malo na tomto kontinente značný nepriaznivý vplyv na celkový rozvoj.

„Extrémne počasie a zmeny klímy v Ázii spôsobili v roku 2020 tisíce úmrtí, vysídlili milióny ľudí a stáli stovky miliárd dolárov, pričom zapríčinili značné škody v biotopoch a na infraštruktúre,“ uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO), ktorá je orgánom OSN. Priemerná teplota na kontinente bola o 1,39 stupňa Celzia vyššia oproti priemeru v období rokov 1981 až 2010.

„Udržateľný rozvoj je ohrozený, zatiaľ čo potravinová a vodná neistota, zdravotné riziká a zhoršovanie životného prostredia sú na vzostupe,“ pokračuje WMO.

Klimatická zmena stojí ázijské štáty aj veľké sumy peňazí

Organizácia v správe zverejnenej niekoľko dní pred začiatkom svetovej klimatickej konferencie COP26 v škótskom Glasgowe tiež vyčíslila finančné straty jednotlivých krajín v dôsledku klimatických zmien.

Čína prišla o zhruba 238 miliárd dolárov, India 87 miliárd dolárov a Južná Kórea o 24 miliárd. WMO navyše očakáva, že stúpajúce teploty a vlhkosť povedú k strate produktivity u ľudí, ktorí pracujú vonku, čo môže ázijské krajiny stáť miliardy dolárov.

V ázijských krajinách sa nachádza približne 100 000 kilometrov štvorcových ľadovcov, ktoré zásobujú vodou desať významných riek. Ide o najväčšie množstvo ľadu na svete mimo polárnych regiónov.

„Ústup ľadovcov sa zrýchľuje a predpokladá sa, že do roku 2050 sa masa ľadovcov zníži o 20 až 40 percent, čo ovplyvní životy a živobytie zhruba 750 miliónov ľudí v regióne,“ uvádza sa v správe.

Z tohtoročnej správy WMO o skleníkových plynoch navyše vyplýva, že miera rastu koncentrácie skleníkových plynov na svete bola vlani vyššia, než bol ročný priemer v období medzi rokmi 2011 a 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet