Na hlavný obsah

Ázijskému plodu sa darí aj na Slovensku. Rakytník nazvali rastlinou budúcnosti

Bobuľkám prospela aj zima.

Malá oranžová bobuľa obsahuje približne 200 zdraviu prospešných látok. Rakytník si preto zaslúžil pomenovanie rastlina budúcnosti. Hoci pochádza z Ázie, darí sa mu aj na Slovensku. So zberom úrody v týchto dňoch, končia na najväčšej rakytníkovej plantáži na Slovensku.

Kým mrazy zničili väčšinu úrody ovocia, malým oranžovým bobuľkám zima, naopak, prospela. Na rakytníkovej plantáži v Tvrdošovciach pozbierali tento rok približne 24 ton bobúľ.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tento rok bola úroda stredná, trošku nám nepomohli návalové dažde – takže úroda je v priemere okolo štyroch ton z hektára,“ hovorí riaditeľ špeciálnej výroby PD Tvrdošovce Mikuláš Šranko.

Na jednom hektári sadu je približne šesť miliónov oranžových bobuliek, rakytník preto musia zbierať ručne a odstrihávať celé vetvičky.

„Bobuľky sú malé, ručne otrhať ich je nemožné a stroje zatiaľ na to nevymysleli, lebo bobuľky by praskali pri otrhávaní z konárikov,“ vysvetlil Šranko.

Ostne rakytníka môžu mať až desať centimetrov, takže pri zbere musia byť zberači opatrní. Vetvy potom putujú na dva dni do mrazničky aby -25 stupňoch Celzia zmrzli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko