Na hlavný obsah

Babiš by od Zemana neprijal poverenie na rokovanie o zostavení novej vlády

Tvrdí, že bude pracovať do poslednej chvíle.

Babiš by od Zemana neprijal poverenie na rokovanie o zostavení novej vlády
Na snímke český premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK/AP/Laszlo Balogh

Šéf českého hnutia ANO Andrej Babiš by neprijal prípadné poverenie od prezidenta Miloša Zemana na rokovanie o zostavení nového kabinetu. Podľa vlastných slov je pripravený odovzdať vládu bloku piatich strán a byť v opozícii, povedal v piatok (15. 10.) pre rozhlasovú stanicu Frekvence 1.

Ešte v utorok (12. 10.) Babiš hovoril, že mu Zeman na nedeľnej schôdzke v Lánoch zopakoval, že keď nastane chvíľa, osloví ho s poverením na zostavenie vlády ako predsedu najsilnejšej strany, nie koalície.

„Je na mne, či to poverenie prijmem alebo neprijmem,“ komentoval situáciu nejednoznačne Babiš, ktorého cituje server novinky.cz.

Vo štvrtok (14. 10.) potom denníku Právo odmietol naplno oznámiť, či prípadné Zemanovo poverenie na rokovanie o vláde prijme, a to s odvolaním sa na to, že to povie najskôr prezidentovi.

Povedal však, že bude normálne pracovať „až do poslednej chvíle, kým odovzdám premiérsku funkciu pánovi (predsedovi ODS Petrovi) Fialovi“.

Babišovo hnutie má síce najväčší poslanecký klub, ale vo voľbách skončilo na druhom mieste a podľa všetkého nemá šancu na zostavenie vlády, ktorá by mohla získať dôveru v Poslaneckej snemovni. Koalície SPOLU a Piráti/STAN, ktoré chcú zostaviť kabinet, disponujú v snemovni pohodlnou väčšinou 108 hlasov.

To, či je prezident Zeman v stave, keď je schopný poveriť kohokoľvek rokovaním o zostavení vlády, čo je navyše iba formálnym a zvykových krokom, nie je jasné, pripomína web novinky.cz. Nevyhnutná je iba jeho súčinnosť pri menovaní kabinetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet