Na hlavný obsah

Bašternák sa možno dostane na slobodu skôr

Jeho podmienečné prepustenie navrhol riaditeľ dubnickej väznice.

Bašternák sa možno dostane na slobodu skôr
Na snímke podnikateľ Ladislav Bašternák na súde. Foto: TASR

Okresný súd Trenčín sa bude 15. novembra na verejnom zasadnutí zaoberať návrhom na podmienečné prepustenie odsúdeného Ladislava Bašternáka z výkonu trestu odňatia slobody.

Jeho podmienečné prepustenie s nariadenou kontrolou technickými prostriedkami navrhol riaditeľ väznice v Dubnici nad Váhom, v ktorej si odpykáva trest. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Takýto postup umožňuje Trestný poriadok, v zmysle ktorého o podmienečnom prepustení odsúdeného po odpykaní si polovice trestu rozhoduje súd len na návrh riaditeľa ústavu na výkon väzby alebo riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva.

Splnené musia byť tri zákonné podmienky. „Prvá je formálna – odsúdený musí vykonať takú časť uloženého trestu, ako stanovuje zákon. Druhou podmienkou je, aby odsúdený svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázal polepšenie. Súd posudzuje splnenie tretej podmienky, teda či od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život,“ uviedol Tarabus.

Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliada aj na povahu spáchaného trestného činu a na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko