Na hlavný obsah

Benzínová kríza nemusí byť jedinou, v britských prístavoch sa hromadia objednané tovary

Nemá ich kto rozviezť.

Aj keď sa zdá, že britská vláda potlačila krízu s nedostatkom pohonných látok, blíži sa ešte väčšia. V prístavoch sa kopia tovary z celého sveta, po krajine ich nemá kto rozviesť. Navyše stúpajú ceny energií a potravín. Kabinet Borisa Johnsona však tvrdí, že je všetko pod kontrolou.

Produkty za viac ako jeden a pol miliardy libier ostávajú nedotknuté v britskom prístave Suffolk. Problémom je stále nedostatok kamionistov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obchodné reťazce upozorňujú ľudí, aby si vianočné darčeky nenechávali na poslednú chvíľu. Zdá sa však, že to je pre obyvateľov Spojeného kráľovstva ten posledný problém. Viac ich zaujíma, koľko budú platiť za energie.

„Nemôžeme ovplyvniť ceny na medzinárodných trhoch. Môžem však sľúbiť, že koncovým odberateľom poskytnem čo najväčšiu pomoc. Tým myslím, že nezvýšim cenový strop, o ktorý ma žiadajú niektoré energetické spoločnosti,“ vysvetľuje minister pre podnikanie a energetiku Kwasi Kwarteng.

Kým veľké spoločnosti platili za elektrinu ešte v apríli 50 libier za megawatthodinu, v septembri to bolo 2 500 libier. Tvrdia, že to prestávajú zvládať a hrozí, že mnohé závody budú musieť zavrieť. Rovno pred Vianocami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet