Na hlavný obsah

Biden obnoví pôvodné hranice troch chránených území, ktoré zmenšil Trump

Dve sú v Utahu a jedno v Massachusetts.

Biden obnoví pôvodné hranice troch chránených území, ktoré zmenšil Trump
Na ilustračnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden obnoví v pôvodnom rozsahu tri chránené územia, ktoré nechal zmenšiť jeho predchodca Donald Trump. S odvolaním sa na oznámenie Bieleho domu o tom informovali agentúry. Príslušný dekrét podpíše Biden v piatok (8. 10.).

Rozsiahle chránené územia Grand Staircase – Escalante a Bears Ears v Utahu a morská rezervácia Northeast Canyons and Seamounts v Massachusetts obnoví vo svojich pôvodných hraniciach pred nástupom Trumpa do úradu amerického prezidenta v roku 2017.

„Obnovením týchto troch chránených území prezident Biden plní kľúčový sľub a dodržiava dlhodobú zásadu, že americké národné parky, prírodné rezervácie a ďalšie chránené územia musia byť chránené navždy a pre všetkých,“ napísal vo štvrtkovom (7. 10.) vyhlásení Biely dom.

Biden chce proti klimatickej zmene bojovať viac ako Trump

Trumpovo rozhodnutie zmenšiť chráneným územím v Utahu rozlohu tu umožnilo začať ťažbu uhlia, ropy a zemného plynu. V praxi však nič také takmer nenastalo. V prípade chránených vôd pri pobreží Nového Anglicka Biden nielenže rozšíril ich hranice, ale tiež nariadil postupné utlmenie lovu niektorých druhov homárov a krabov.

Bidenova administratíva uviedla, že rozšírenie chránených území je súčasťou plánu pre boj so zmenou klímy a snahou zvrátiť podľa nej škodlivé Trumpove politické rozhodnutia.

Trump v roku 2017 argumentoval tým, že o ochrane územia by nemali rozhodovať „byrokrati vo Washingtone“, ale jednotlivé štáty, k čomu obmedzenie rozlohy, v prípade oblasti Bears Ears o takmer 90 percent a pri Grand Staircase – Escalante o zhruba polovicu, malo prispieť. Rozhodnutie vtedy naštvalo domorodé kmene, ktoré obe územia v Utahu považujú za posvätné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet