Na hlavný obsah

Bieloruská tajná služba po zastrelení dôstojníka KGB zatkla už stovky ľudí

Oznámil to v piatok prezident Lukašenko.

Bieloruská tajná služba po zastrelení dôstojníka KGB zatkla už stovky ľudí
Bieloruský prezident Alexndr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruská tajná služba KGB zadržala po utorkovom (28. 9.) incidente už stovky ľudí. KGB pri zásahu v jednom byte v Minsku zastrelila tridsiatnika, ktorý kládol odpor a ktorý zastrelil aj jedného z agentov KGB. Prezident Alexandr Lukašenko vzápätí sľúbil odvetu. Mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna podľa agentúry AP odhadla počet zatknutých na stovku. Hroziť im môže až 12 rokov za mrežami.

„Už niekoľko stoviek ľudí sedí (vo väznici). Všetci vypovedajú. Pár exemplárov ste už videli a bude ich na obrazovkách televízií ešte viac. Ukážeme, kto je kto,“ povedal Lukašenko podľa štátnej agentúry Belta.

„Ak si tí darebáci myslia, že je v zahraničí nedostaneme, tak to sa mýlia. Neodpustíme im smrť nášho chlapca!“ odkázal prezident na adresu opozičných predákov, ktorí boli už skôr donútení k odchodu do exilu v zahraničí.

Opozičný server Naša Niva uviedol, že člena bieloruskej KGB zastrelil a následne sám prišiel o život programátor Andrej Zelcer, ktorý pracoval pre americkú IT firmu. Incident nakrúcala Zelcerova manželka, ktorá bola vzápätí zatknutá a obvinená zo spoluúčasti na vražde príslušníka KGB.

Opozičný aktivista Pavel Latuško agentúre AP povedal, že za Lukašenka nie je poctivé vyšetrenie incidentu možné.

Bieloruské úrady od stredy blokujú prístup na server populárneho ruského denníka Komsomolskaja pravda, ktorý má v Bielorusku asi 20 000 čitateľov denne. Úrady tento krok nevysvetlili, ale podľa AP pravdepodobne súvisí s tým, že sa v denníku objavil komentár priateľa zastreleného programátora, ktorý ho vykreslil v pozitívnom svetle.

Hovorca Kremľa Dmitrj Peskov v piatok vyhlásil, že ruské úrady „kategoricky nesúhlasia“ so zablokovaním webu ruského denníka a chápu tento krok úradov ako porušenie princípov slobody tlače.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet